Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проверяват сигнал за побеляване на река Върбица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:41 / 06.03.2020Коментари ()2576
©
Сигнал за побеляване на река Върбица проверяват регионалните структури на МОСВ. Експерти на РИОСВ - Смолян, Басейнова дирекция "Източнобеломорски Район и Регионалните лаборатории към ИАОС в Смолян и Хасково установили, че в резултат на интензивните валежи през последните денонощия са се отмили част от натрупаните в опашката на хвостохранилище "Ерма река" отложения от хвостов пясък, съобщиха от пресцентъра на министерството.

От МОСВ посочват още, че на 4 март, поради интензивните валежи РИОСВ - Смолян е извършил проверка на същия обект, като са били взети водни проби на изхода на хвостохранилището, където е заустването на отпадъчните води в р. Голяма. Анализираните до момента показатели от тези проби не са показали превишения на емисионните ограничения. Подобни аварийни ситуации са били констатирани и в края на 2017 и началото на 2018 година, а становището на експертите от регионалните структури на МОСВ е, че управлението на минните отпадъци не се осъществява по начин, който гарантира опазването на околната среда.

В хвостохранилище "Ерма река", освен отпадъчните води от обогатителната фабрика, се вливали водите и от стари минни изработки от недействащи към момента рудници, към които регионалните структури на МОСВ нямат контролни функции.

Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" е изпратила предупреждение до областните управители на Смолян и Кърджали и до кметовете на общините Златоград, Кирково и Кърджали да предприемат действия съобразно правомощията си за предупреждение на населението за възможно замърсяване на водите на реките Голяма и Върбица и ограничаване на ползването им.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Proveryavat-signal-za-pobelyavane-na-reka-Vurbica-942268
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.