Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Израелци, осигурили вода на Голанските възвишения, ще водоснабдяват Пловдив от "Въча"!
Автор: Диана Бикова 13:32 / 28.01.2020Коментари ()18541
©
Израелска фирма, един от чиито реализирани проекти е осигуряване на вода на Голанските възвишения, прави предпроектните проучвания за водоснабдяване на Пловдив и региона от язовир "Въча". Днес в областната управа се проведе среща между представители на фирмата, областния управител Дани Каназирева и кмета Здравко Димитров, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Работна група от фирмата на място ще извършва и координира процеса, коментира Каназирева. Тя ги похвали за огромния експертен потенциал. До 3 седмици ще бъде отчетено какво е свършено през това време и ще се представи линейният график за работа. Каназирева посочи, че от българска страна е имало забавяне с авансовото плащане, но след като в края на ноември е направено, сега фирмата-изпълнител, с която областна управа е сключила договор, ще започне реална работа.

"Това е най-важният проект за Пловдив и цяла Южна България. В непрекъсната комуникация сме с МРРБ", каза областният управител. 

Кметът Здравко Димитров изрази удовлетворение, че проектът за водоснабдяване от Въча продължава.

"Винаги съм казвал, че питейната вода е приоритетна. Проектът включва 7 общини, а като втори етап може да продължи и към Хасково" - каза Димитров. Той припомни напрежението в Перник и обясни, че никой не е застрахован.

"Пловдив използва сонди за водоснабдяване, сега две са изключени заради замърсяването на река Марица и има недостиг до високите етажи. Нека осигурим вода по гравитачен път, а сондите да си стоят като резервно захранване" - смята кметът.

От израелска страна заявиха задоволство от приемствеността и от подкрепата на властите. Признаха, че преди години са имали лоша опитност, но след заявената пълна подкрепа от областния управител и кмета смятат, че ще изпълнят качествено и в срок работата си. 

Двама от представителите на израелската компания са съветници на високо ниво в родината си - единият на премиера Бенямин Нетаняху, а другият на министъра на водите на Израел.

От българска страна ръководител на работата ще е проф. д-р инж. Борис Цанков, зам.-ректор на УАСГ. "Това, с което ще се започне, е набиране на изходни данни, с хоризонт 50 години напред, до 2070 г. Ще използваме трасета, които са максимално чисти от интереси" - обясни той. 

Кметът Димитров уточни, че проектът е максимално олекотен. Първоначално е бил с дължина 35 км, а сега е 18 км. По трасето ще има много малко отчуждаване на имоти. 

Подобни мащабни проекти не са изпълнявани, затова са изискани идейни проекти в два равностойни варианта. Едва след това ще се правят и одобряват ПУП, коментира експертът в областната управа Митко Стойчев. По думите му, условието за реализирането на проекта е да се използват публични територии - канали и общински пътища. 

В заключение областният управител Дани Каназирева посочи, че срокът на договора с израелската фирма е 14 месеца. Предпроектните проучвания трябва да са приключени до октомври 2020 г., след което ще се уточни юридическата форма за осъществяване на самия проект.



Още по темата: общо новини по темата: 75
19.01.2024 »
20.04.2023 »
20.04.2023 »
19.04.2023 »
15.01.2023 »
16.02.2021 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Izraelci-osigurili-voda-na-Golanskite-vuzvisheniya-shte-vodosnabdyavat-Plovdiv-ot-Vucha--932175
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.