Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Съдебните лекари готвят протест, искат си парите от МВР!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:16 / 14.01.2020Коментари ()3728
©
Лекарите от "Съдебна медицина" са готови за протест. Те заплашват да спрат да изготвят медицински експертизи. Пред Нова телевизия заявиха, че ще пристъпят към крайната мярка, тъй като МВР е натрупало към тях дългове от стотици хиляди за вече свършена работа. Отсрочката, която дават е два месеца, а следващата стъпка ще е национален протест.

Доц. Александър Апостолов е един от всички 70 лекари с призната специалност "Съдебна медицина" в страната. Работното му време е 6 часа, но остава до късните часове на деня почти ежедневно. Освен текущата работа, той е затрупан и с десетки  медицински експертизи, свързани с различни престъпления, за които обаче клиниката му почти не получава хонорари. Ситуацията е същата и с неговите колеги в страната.

"Получавам информация от различните колеги в страната за единични плащания, за плащания преди 6, 7, или повече месеца. Това е смущаващо, тъй като има и законови срокове в рамките на два месеца. И това не се спазва", обясни той.

В отговор от МВР заявиха, че плащат, но  доколкото позволява бюджетът. Заради огромния обем на работа, липсата на плащане и малкия брой експерти голяма част от делата в страната се бавят, признаха криминални адвокати.

"Забавяния с години. Невъзможност да се намерят експерти в определени области или по-скоро нежеланието на определени експерти да работят, защото имат право да откажат. И много лесно си дават отвод", споделя адвокат д-р Мария Петрова.

Междувременно стана ясно, че приходи все пак има, но от друго перо на бюджета. В края на миналата година са отпуснати средства за обновяване на отделенията по Съдебна медицина. С част от тях в "Александровска болница" вече са започнали ремонт.

С отпуснатите средства ще бъдат закупени високотехнологични апаратури. Те ще заменят сегашните, които в някои от отделенията са на 40, 50 години. Глътка въздух идва и от факта, че се предвижда сумата за извършване на аутопсия да се утрои – от 120, на 320 лева.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Sudebnite-lekari-gotvyat-protest-iskat-si-parite-ot-MVR-928665
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.