Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдив отбеляза 172 години от рождението на Христо Ботев
Автор: Георги Василев 14:00 / 06.01.2020Коментари ()3058
©
172-та годишнина от рождението на Христо Ботев беше официално чествана днес  пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Ботев е национален културно-героически мит. За всеки българин той някак неусетно се е слял със своите лирически герои в една трепетна цялост. Това всъщност е митът, който за всеки от нас се изразява в страхотната тръпка на стиха: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." Ботев е не само велик българин. Той е един от най-великите европейци на новата човешка история. Личности като него се изправят пред света не за да го оставят такъв, какъвто са го заварили, а за да го променят. Това е достатъчен аргумент за нашата национална кауза да претендира за равнопоставеност в общочовешкия диалог. Времето не само не засенчва с убийствената си сянка името и делото на Христо Ботев. Народната почит, народната обич и признание се предават от поколение на поколение, и ще ги има, докато има българи в България. Образът на Ботев не може да стои спокойно в позлатени рамки – той е спътник на всеки българин от прохождането до трудните дни на зрелостта" - каза в словото си историкът Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей. 

Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър Пловдив Ивайло Христов. В ритуала, организиран от община Пловдив, участваха почетни формирования от Пловдивския гарнизон - военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци.

Кметът Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, председателят на Общински съвет Александър Държиков, общественият посредник Борислав Стаматов, общински съветници, заместник-кметове и районни кметове, представители на армията, БПЦ, политически и обществени организации, ПФК "Ботев" Пловдив, на юношеския отбор и фенклуба на отбора, граждани и медии присъстваха на церемонията.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdiv-otbelyaza-172-godini-ot-rozhdenieto-na-Hristo-Botev-926420
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.