Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Един от задържаните иманяри с трогателна изповед пред съда
Автор: Георги Василев 16:36 / 05.12.2019Коментари ()5527
© Plovdiv24.bg
Част от конфискуваната стока
Окръжният съд в Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо задържаните иманяри Стоян Мирков и Георги Караделиев, предаде репортер на Plovdiv24.bg от съдебната зала. Спрямо двамата са повдигнати обвинения за предлагане, придобиване и отчуждаване на културни ценности, които не са били регистрирани.

Малко преди съдът да се оттегли на тайно съвещание, Караделиев изнесе трогателна реч пред магистратите:

"Няма да бягам от тази отговорност, каквото е станало – станало. Искам да кажа, че аз много съм дарявал на Националния исторически музей! Първата мраморна римска статуя съм я намерил аз и доброволно съм я предал – за хората. Стойността на това, с което бях хванат не е дори 1% от стойността на това, което съм дарил. Ще ви кажа защо няма да се укрия – аз имам две деца и те са тинейджъри, в много трудна възраст. Много пъти съм ги водил в музея, за да им покажа какво съм дал аз. Искам лично да им обясня защо сега съм арестант с белезници и защо съм тикнат в ареста, а не да научават от медиите“, бяха думите на Караделиев пред съда.

Въпреки това магистратите оставиха и двамата в ареста, тъй като срещу тях са повдигнати обвинения за престъпления, които се наказват с лишаване от свобода.

Съдът прецени, че макар делото да се намира в начална фаза на разследване, са налице достатъчно доказателства, които сочат обосновано предположение, че двамата обвиняеми са причастен към престъпните посегателства, за които са им повдигнати обвинения. Освен това, с оглед високата степен на обществена опасност на деянията, съществува опасност всеки от двамата обвиняеми да извърши престъпление.

Според магистратите, при мярка, различна от "задържане под стража“, Караделиев може да се укрие, тъй като е напускал страната 30 пъти от началото на годината.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд.



Още по темата: общо новини по темата: 3
12.12.2019 »
05.12.2019 »
03.12.2019 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Edin-ot-zadurzhanite-imanyari-s-trogatelna-izpoved-pred-suda-919612
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.