Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Владислав Горанов пред Plovdiv24.bg: Община Пловдив е финансов отличник
Автор: Васил Динев 09:25 / 05.12.2019Коментари ()8442
©
Репортер на Plovdiv24.bg разговаря с финансовия министър Владислав Горанов относно финансовото състояние на община Пловдив. Причината да направим това интервю бяха думите на новия кмет Здравко Димитров, който твърдеше, че финансовото му наследство е много лошо.

Вчера министерството на финансите на практика опроверга новия кмет, излизайки с доклад, че Пловдив е една от общините в най-добро финансово състояние. Потърсихме министър Горанов, за да стане ясно на пловдивчани в крайна сметка в какво състояние бившият кмет Иван Тотев оставя общината и в какво състояние новият кмет Здравко Димитров я поема.


- Г-н министър, какво е финансовото състояние на община Пловдив?  Твърди се, че е лошо и през 2020 г. няма да има средства за реализиране на някои важни за града проекта. Някои от тези проекти вече бяха спрени от новата местна власт (напр. Водния цикъл и "Модър-Царевец"). Ще има ли пари за тях?

- Напротив, финансовото състояние на община Пловдив е много добро, дори бих казал, че е отлично. Винаги е било такова през последните години. След законовите промени финансите на общините се следят изключително изкъсо и затова се публикуват тези отчети на всеки три месеца. 

- Според данните за третото тримесечие на годината, публикувани в Комплексния анализ на подопечното ви ведомство, община Пловдив през цялата бюджетна година е в Топ 10 на общините с добри финансови показатели и с ниска задлъжнялост (обслужва дълг за 5.5% от местните приходи, при лимит 15%)?

- Както вече казах, през последните години община Пловдив е финансов отличник. Дори през първото тримесечие на тази година бе първа в тази своеобразна класация на общините в най-добро финансово състояние.

- Защо според вас се тиражира обратното твърдение?

- Не мога да знам каква е причината, но каквато и да е, не кореспондира с реалността. Мога само да предполагам, че се касае за неопитност и неинформираност.

- Държавният бюджет в момента е финансова тема номер едно. Как ще коментирате актуалните предложения, свързани с него, най-вече на опозицията?

- 4,5 млрд. лв. ще бъде разминаването в приходите и разходите, ако всички предложения на БСП бъдат калкулирани в бюджетната рамка. Не че предложенията, които са направени нямат своята логика и резон, но най-доброто изражение на политиката на правителството е да търси балансираните приоритети. Нашите очаквания към днешна дата са в държавния бюджет да постъпят 25, 6 млрд. лв. или с 53, 8 млн. по-малко, или неизпълнение с 0,2 %.


Още по темата: общо новини по темата: 35
16.12.2019 »
04.12.2019 »
16.10.2019 »
01.08.2019 »
01.08.2019 »
14.05.2019 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vladislav-Goranov-pred-Plovdiv24bg-Obshtina-Plovdiv-e-finansov-otlichnik-919421
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.