Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изтеглиха от пазара и насочиха за унищожаване близо 30 000 кг храни
Автор: Стоян Маджиров 17:12 / 13.06.2019Коментари ()6397
©
През месец май 2019 г. инспекторите от отдели "Контрол на храните" към областните дирекции по безопасност на храните извършиха официален контрол на обекти за производство, за търговия на едро и дребно с храни, и на заведенията за обществено хранене на територията на страната. Обобщените данни за извършените проверки и предприетите мерки показват:

Общ брой извършени проверки в цялата страна – 13 117.

Издадени предписания – 654.

Съставени актове за установяване на административни нарушения – 96.

Общ брой затворени обекти с временно преустановена дейност – 3.

Изтеглени и насочени за унищожаване 29 258 кг храни от животински и неживотински произход, от които:

25 017 кг сол – морска кристална йодирана;

1 987,5 кг куркума – с високо съдържание на олово, произход Индия;

1 211 кг бланширани картофи, подправени с куркума;

991 кг храни от животински произход – агнешко, свинско и пилешко месо, месни продукти, месни заготовки и разфасовки, субпродукти, риба и млечни продукти, които са с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без придружаващи документи и етикети, неправилно съхранение на продукти, продажба в нерегламентиран обект (по чл. 12 от Закона за храните);

51,6 кг храни от неживотински произход – козунак и подправки с изтекъл срок на годност, без документи за произход, без етикет и партиден номер.

Най-често констатираните несъответствия при извършените проверки на територията на България са:

Предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни, некоректно етикетирани храни, съгласно действащото законодателство, без здравна и идентификационна маркировка. 

Несъответствия по Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти (продажба на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко заедно с млечни продукти). 

Несъответствия на изискванията за качество и контрол за съответствие на пресни плодове и зеленчуци (предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения). 

Пропуски във водените записи, свързани със Системите за управление на безопасността на храните, липса на проследимост на предлаганите храни, лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност. 

Несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите. 

Извършване на дейност, нерегламентирана в удостоверението за регистрация по Закона за храните и обекти без регистрация по чл.12 от Закона за храните.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Iztegliha-ot-pazara-i-nasochiha-za-unishtozhavaneblizo-30-000kghrani-875676
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.