Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Предстоящо откриване на художествена галерия с творби на незрящи творци
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 07:35 / 30.05.2019Коментари ()1673
© Plovdiv24.bg
Днес в Археологическия подлез в Пловдив предстои откриването на първата по рода си художествена галерия с произведения на изкуството, дело на напълно незрящи и зрително затруднени творци от цяла България. Инициативата е част от проект на Националния център за рехабилитация на слепи, Пловдив, финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" – процедура "Равни шансове". Проектът се фокусира върху иновативни и комплексни услуги, насочени към физическата, професионална, социална и културна интеграция на лицата със зрителни увреждания и популяризиране сред обществото на техните таланти и умения.

В галерията ще бъдат изложени образци на модерната живопис, както и художествени керамични и грънчарски изделия – пана, мозайки, отливки, човешки фигури, предмети от бита.

Живописта е представена от маслени картини от различни творци, повечето от които напълно самоуки, както и от картини, изработени чрез древната живописна техника енкаустика (рисуване чрез горещ восък).

Художествената керамика също е изработена от лица със зрителни затруднения в грънчарската работилница към НЦРС, където незрящите творци се обучават и упражняват в работата с глина и керамика.

От месец юни в художествената галерия предстои и провеждането на уникалното събитие "Кафе на тъмно“, по време на което всеки посетител ще има възможността на бъде обслужен и да изпие едно кафе в пълна тъмнина, потапяйки се по този начин в света на незрящите и предизвикателствата на живота с липсващо зрение.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Predstoyashto-otkrivane-na-hudozhestvena-galeriya-s-tvorbi-na-nezryashti-tvorci-872518
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.