Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В Пловдив откриват барелеф на 28-ия президент на САЩ
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 07:00 / 23.04.2019Коментари ()3665
©
Днес от 11.00 часа в Пловдив ще се състои откриване на барелеф на 28-ия президент на САЩ Удроу Уилсън, който е монтиран върху сградата на Тракийското дружество "Войвода Руси Славов". От организацията обявиха и мотивите за инициативата - Уилсън е защитил териториалната цялост на България в преговорите по договора от Ньой, а сдружение с нестопанска цел започва отбелязване 100 годишнината от края на Първата световна война.

Барелефът ще бъде открит от Н.Пр. посланика на САЩ в България Ерик Рубин, Савина Петкова – председател на Общинския съвет, кмета Иван Тотев, ген. майор Нонка Матова – председател на "Тракийско Дружество "Войвода Руси Славов".

Присъствие в церемонията са потвърдили народни представители, общински съветници, представители на министерството на културата, на отбраната, СОСЗР, граждански организации.

За случая ще бъде показана върнатата от обиколка в Централна Европа изложба на Дружеството "100 години от Първата световна война“ с куратор Иво Хаджимишев.

От 14.00 до 16.00 ч ще се проведе дискусионна кръгла маса на тема "Ролята на президент Уилсън за бъдещето на България съобразно Ньойския мирен договор", модератор на която ще бъде проф. Григор Велев /БАНИ/. Участие са потвърдили доц. Стоян Райчевски – изследовател на история на Тракийската общност, проф. Каменова – БАНИ, професори и доценти по история от ПУ "Паисий Хилендарски“, историци от страната.

Научното изясняване на тези изключително важни за съдбата на България обстоятелства е предизвикало интерес сред студентската общност и сред средношколската такава. Желание за присъствие са заявили студенти от ПУ "Паисий Хилендарски“, ученици и учители от Пловдив, Карлово, Сопот, СОУ "Кирил и Методий“ , "Интелект“ и други.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-Plovdiv-otkrivat-barelef-na-28-iya-prezident-na-SASht-864767
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.