Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кулинарен фестивал събира любители на домашните храни в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:35 / 13.02.2019Коментари ()4276
©
Дегустация на домашни и традиционни храни от селата в Пловдивско, срещи с гастрономи и кулинарни експерти от Италия, Албания и България, фермерски пазар и отворена дискусия са в програмата на Slow Food Пловдив фест, който ще се проведе на 16 февруари в града под тепетата. Програмата започва в залата за срещи Central Events на Главната с приветствие от  Областна администрация - Пловдив. Експерти от Slow Food International ще представят Earth Markets – модела  за фермерски пазари на Slow Food или как организацията подкрепя местното кулинарно наследство. Акцент в програмата е представянето на Slow Food – Албания.

"От бавно хранене към бавен туризъм" е темата на презентацията на Велизар Петров,  изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център за малки и средни предприятия. Организацията е защитила проект, фокусиран около колоездене, археология и култура и кулинарен туризъм в рамките на Пловдив.

В 11,00 часа участниците във феста могат да се включат в отворена дискусия за връзката между местното кулинарно наследство, селото, пловдивчани и гостите на града. "Какво влагаме в понятието "домашна храна“ и как да подобрим предлагането на местни храни в ресторантите са сред въпросите, на които ще се опитаме да отговорим по време на дискусията“, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив.

По-късно през деня в дегустацията със свои традиционни специалитети ще се включат кулинарните майстори от близките до Пловдив села. Със сладко от праскови, нектари и ароматни плодови десерти ще се включат домакините от с. Храбрино. В дегустацията ще бъдат прредставени деликатесите Цалапишки бабек, Старожелезарски старец, традиционно  пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади орехчета и други вкуснотии от Раковски. Ще се включат и кулинари от   Марково, Хисаря и Садово, допълни Гергана Кабаиванова. Дискусията е отворена за всеки, който има желание да се включи. Фермерският пазар и дегустацията на местните традиционни храни са предвидени да продължат от 12 до 19 часа. Събитието е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kulinaren-festival-subira-lyubiteli-na-domashnite-hrani-v-Plovdiv-849205
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.