Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Поне 2 пъти по-евтино! "Окупирахме" Одрин, местните вече учат езика ни!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:09 / 24.12.2018Коментари ()12732
Българите масово пътуват до Одрин за евтин пазар по празниците. Сривът на лирата направи Турция изгодно място за пазаруване не само за хората от пограничните райони, но и от цяла България. За да отговорят на интереса от страна на българите, търговците в турския град започнаха да учат български език. В сладкарницата на майстор Гюрюролу българите са основни клиенти. Сметките показват, че всеки подарък, купен от Одрин, излиза почти двойно по-евтин.

Денка споделя, че е купила за внучка си панталон и блуза за 15 лв., у нас струват много повече. "Преди три, пет и повече години турците ходиха в България всяка седмица, всеки ден, за да пазаруват там, а сега е обратното – българските туристи идват в Одрин", коментира Неджат Йосбостан, управител на търговски комплекс в Одрин. 

За да е по-лесен пазарлъкът, съседите ни започнаха да учат български. Сред  първите записали се на курс е Айше. Тя работи в хотел, в който отсядат предимно българи и е важно да ги разбира. Обучението е безплатно и се организира от Търговската палата. "Интересът е  не само от продавачи, но и от хора от администрацията, дори полицаи. Обучението е четири месеца, като целта е да научат български език говоримо", посочи Реджеп Зъпкъкурт, председател наа ТПП-Одрин. От началото на годината на курс по български език са се записали 120 души  от Одрин, съобщава btv.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Pone-2-puti-po-evtino-Okupirahme-Odrin-mestnite-veche-uchat-ezika-ni-837480
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.