Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Разнобой между свидетели по делото срещу бившия шеф на КОЦ Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:07 / 11.12.2018Коментари ()5661
© Plovdiv24.bg
Трима оценители по различни причини са отказали изготвянето на експертиза по делото срещу бившия директор на Комплексен онкологичен център (КОЦ) Пловдив. Това стана ясно на днешното заседание по делото срещу д-р Красимир Вальов, което протече с разпита на трима свидетели, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Съдия Станислава Бозева определи нов оценител за експертизата за цената на томографа за КОЦ-а - Владимир Димитров. За да има време да се изготви експертизата, се определи и по-отдалечена дата за следващо заседание - февруари 2019 година.

Преди това решение на съда бяха разпитани управителят на фирмата, която е продала томографа на КОЦ Пловдив чрез фирма "Меркурий Комерсиал"; Елисавета Ненева - счетоводител на "Меркурий Комерсиал"; Румен Стефанов - инженер по медицинска техника и по-специално скенери и ядрено-магнитен резонанс.

От думите на първия свидетел стана ясно, че закупеният томограф е бил с опция за надграждане. Цената му била около 540 хил. лева без ДДС. Допълнително срещу около 360 хил. лева е предложена и следгаранционна поддръжка на томографа. Свидетелят бе категоричен, че ако техниката е била закупена директно, а не чрез посредникът, щяла да бъде по-скъпа.

Следващата свидетелка - Елисавета Ненева, днес в съда се отрече от част от показанията си, давани в досъдебната фаза. Счетоводителката на "Меркурий Комерсиал" днес разказа, че изготвила документацията за обществената поръчка. Изготвила и допълнителна обяснителна записка към ЗОП-а. Тази записка занесла на инж. Стефан, за да разпише. След това е прикрепена към документацията за поръчката. В показанията си от по-рано обаче отрича тази фактология.

"Тогава се уплаших и заявих, че не е имало обяснителна бележка", поясни Ненева.

Последва и разпитът на самия инж. Стефанов. Той потвърди, че е имало подобна разписка, но я определи по-скоро като техническа специфиакция на томографа. Добавил и едно изречение след параметрите - "Считам, че посочената конфигурация е подходяща за онкоболни". Той определи срещата си със счетоводилката като консултация за параметрите на томографа, защото се занимава с подобна техника и би бил полезен на КОЦ-а.

След разпита на свидетелите магистратите решиха, че заради последните двама свидетели, ще се изиска копие от документ, удостоверяващ кореспонденцията на КОЦ-а, за да се установи дали въпросната допълнителна обяснителна записка е наистина входирана в документацията на КОЦ Пловдив. На следващото заседание ще бъде призован и Радослав Наков - мениджър клиенти във фирмата-производител на томографа. Тогава се очаква да бъде изготвена и експертизата за цената му.

Припомняме, че през август 2016 година е проведена процедура по Закона за обществените поръчки за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф с прогнозна цена 950 000 лева без ДДС. Избрана е фирма "Меркурий комерсиал" ООД, която доставила апаратурата за 898 000 лева без ДДС. Според прокуратурата на "КОЦ-Пловдив" ЕООД са нанесени значителни щети в размер на 405 190.92 лв., като тази сума се явява разликата между стойността на томографа по договора и реалната пазарна стойност на доставения компютърен томограф. Престъплението е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години.



Още по темата: общо новини по темата: 194
27.01.2023 »
08.11.2022 »
01.11.2022 »
14.10.2022 »
27.09.2022 »
27.09.2022 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Raznoboi-mezhdu-svideteli-po-deloto-sreshtu-bivshiya-shef-na-KOC-Plovdiv-834472
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.