Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Шах! Пловдив заменя колите с ракети за по-малък трафик?
Автор: Мариана Панчева 17:24 / 19.06.2018Коментари ()31632
©
Пловдив се устремява към технологичното бъдеще, летейки. Буквално. Това ще стане възможно, след като общинските съветници одобриха - макар и не от първи път, участието на Общината в проект "Интелигентна мобилност в интелигентни градове: Пешком. Бягайки. Шофирайки. Летейки", инициатива за "Градска авиационна мобилност" в рамките на "Европейско партньорство за иновации" на интелигентните градове и общности, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Или с други думи - въздушната мобилност ще бори трафика и задръстванията, ще оптимизира транспортната схема и ще подобрява свързаността както между отделните райони на Пловдив, така и между Пловдив и индустриалните зони край града. Предложението, отправено към местата администрация е от "Тракия икономическа зона" и ангажиментите й включват единствено подписване на Писмо за намерение, без поемане на финансов ангажимент.

"Пътният личен транспорт значително се е увеличил. Това от своя страна е довело до значително претоварване на главната междуградска, околовръстна и крайградска пътна инфраструктура. Не навсякъде в Пловдив са възможни големи разширения на съществуващите пътища. Градската въздушна мобилност ще осигури устойчиво решение чрез въвеждане на персонални летателни апарати за вертикално излитане и кацане и замяна на необходимостта от автомобили - за регионалния транспорт на гражданите, в т.ч. служителите", пишат в опита си да убедят местната власт инициаторите. За обслужване на този вид транспорт пък е необходимо развитие на стратегии за адаптиране сгради в Пловдив за излитане и кацане.

"Взеха ни за мезе. Разговорът щеше да е смешен, ако го видим в кръчма. Ще се злепоставим изключително много", коментира по този повод общинският съветник Божидар Здравков. "Абсурдно предложение", заяви и доайенът на съветниците Лилия Учкунова. "Може би в много далечното бъдеще ще стигнем и до там, може бъдещето да е това, но така даваме възможност на всякакви шарлатани да търсят пари за всичко."

Кметът Иван Тотев, обаче, контрира, че няма нищо лошо в проекта, защото няма финансови ангажименти за общината. "Тази концепция Ви се вижда налудничава, но така някога се е говорило и за автомобилите, по-старото поколение просто не може да разбере", коментира още той. Вижте във видеото какво каза Божидар Здравков.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Shah-Plovdiv-zamenya-kolite-s-raketi-za-po-maluk-trafik-797755
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.