Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Умуват какво да правят с подлез в центъра на Пловдив
Автор: Мариана Панчева 11:15 / 13.03.2018Коментари ()5508
© Plovdiv24.bg
Казусът с концесията на археологическия подлез влиза на общинска сесия утре, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Пловдивските съветници трябва да разгледат подписката на 846 души в подкрепа на местната гражданска инициатива "Да спасим културен център "Тракарт". С нея - видно от документите, организаторите й настояват: 

Първо – запазване дейността на културния център и удължаване срока на договора за концесия чрез сключване на споразумение за публично частно партньорство между държавата (в лицето на Министерството на културата), Община Пловдив и "Тракарт" до момента, в който ЮНЕСКО определи антична сграда "Ейрене" за световно културно наследство. Второ: При включване на груповия паметник "Античните мозайки на Филипопол" в списъка на ЮНЕСКО Община Пловдив да гарантира (с решение на ОбС) включване на гражданска квота в органа, който ще управлява обекта с цел прозрачност. И трето: Включване на представители от гражданската квота в екипите, подготвящи процедурата за кандидатстване на груповия паметник под егидата на ЮНЕСКО.

"Има неща, по които ОбС няма как да се произнесе. В случая, освен продължаване на концесията се искат няколко други точки", коментира казуса кметът Иван Тотев днес. Той поясни, че водещи в процедурите по кандидатстване на пловдивските мозайки е Министерството на културата, а Общината може само да подкрепя и да изпълнява дейности, които и се възлагат от министъра.

Другата водеща фигура е фондация "Америка за България". Фондацията обаче вече е наела консултант, който ще разглежда документите за кандидатстване и да подкрепя процеса със съвети.

"Затова е извън компетенциите на Общината да слага граждански квоти или да определя компетенции. Не знам и ОбС как точно може да гласува това", заяви Тотев.

Концесията на съоръжението изтича през лятото, Жорж Трак вече е подал искане за удължаването й, въпросът по същество обаче ще се разгледа на друга сесия, поясни още той.


Още по темата: общо новини по темата: 220
06.04.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Umuvat-kakvo-da-pravyat-s-podlez-v-centura-na-Plovdiv-779816
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.