Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Уникално видео показва наследството на Филипопол, с което кандидатстваме за ЮНЕСКО
Автор: Мариана Панчева 14:07 / 30.10.2017Коментари ()18768
©
Уникално видео представя мозаечното наследство на Филипопол, с което Пловдив ще кандидатства за списъка на ЮНЕСКО, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Припомняме, че на 13 ноември в Париж кметът Иван Тотев, зам.-кметът по култура Александър Държиков и българският посланик във Франция ще представят пловдивските мозайки пред световната организация. На 20 ноември ще има втора и много по-детайлна презентация от археолози и реставратори.

За своите читатели Plovdiv24.bg вече представи накратко трите обекта, съставящи сериен обект "Римско мозаечно наследство на Филипопол". 

Голямата раннохристиянска епископска базилика е паметник на културата с национално значение. Сградата представлява трикорабна едноапсидна базилика, изумяваща със своите размери - общата ѝ дължина е 86,33 м и ширина около 38,50 м. Реално тя е най-голямата раннохристиянска базилика в България и една от най-големите на Балканския полуостров. Именно размерите, богатата украса и специфичното развитие на останалата й част дават основание да се предполага, че е била епископска. 

Мозайките на Голямата базилика заемат площ от 700 квадратни метра, чудните им мотиви са изпълнени с цветове и форми, а в края на миналата година археолозите направиха страхотно попадение, разкривайки удивителен медальон с паун в изключително добро състояние при централния вход на базиликата.

Вторият обект е Археологически комплекс "Крепостна стена с кула и раннохристиянска базилика" или т.н. Малката раннохристиянска базилика. Тя е културна ценност с национално значение. Храмът е притежавал богата архитектурна украса, подовете са с многоцветна мозайка с геометрични мотиви, сложни композиции от триъгълници, кръгове и ромбове. В мозайките са вплетени още вази и гирлянди, розети, символизиращи Рая и Христовата кръв, както и Соломонови възли, символизиращи вярата. 

Смята се, че тези мозайки са сред най-доброто, правено от Филипополската школа. Третият обект е античната сграда "Ейрене" - жилищна постройка с много добре запазени подови мозайки, строена в средата на 3 век във Филипопол. В момента сградата е изложена в подлез "Археологически".

Проучената част от комплекса е около 668 квадратни метра, от тях 160 квадратни метра изящни мозайки с геометрични фигури, вечни възли, цветя.... В средата на централната стая е най-красивата мозайка, представящ майсторски изработен женски образ на богинята на мира Ейрене.





Още по темата: общо новини по темата: 220
06.04.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Unikalno-video-pokazva-nasledstvoto-na-Filipopol-s-koeto-kandidatstvame-za-YuNESKO-755643
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.