Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ремонтират зала "Съединение“ в Историческия музей в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:35 / 23.09.2017Коментари ()2773
© Plovdiv24.bg
Ремонтът в централната зала на музея е след спечелен проект пред Министерството на културата и одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство. Средствата, които предоставя министерството са 27 хиляди и 500 лева, а пловдивският музей дофинансира ремонта с четири хиляди лева. Ще се подмени стъклената част на тавана. Оберлихтът е правен преди 80 години и част от стъклата са пукнати.

Стефан Шивачев - директор на Историческия музей в Пловдив:

"Този проект практически ще смени старите армирани стъкла с нови, поликарбонатни плоскости, като се слагат два слоя - първият слой е за топлоизолация, а вторият има UV защита, има и защита против градушки."

Ремонтът на оберлихта трябва да приключи до средата на октомври. Въпреки че в залата преди 10 години е правен основен ремонт, по стените отново има пукнатини, но според директора на музея те не са опасни.

Стефан Шивачев - директор на Историческия музей в Пловдив:

"Когато запълнихме тези пукнатини, половин година след това те отново се появиха и за да се премахнат, трябва да се пипа конструкцията на сградата, което първо е изключително скъпо."

Предвидено е в Историческия музей през 2019-а година да се провеждат голяма част от събитията по повод Европейската столица на културата.

Източник: БНТ



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Remontirat-zala-Suedinenie-v-Istoricheskiya-muzei-v-Plovdiv-748446
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.