Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Показаха уникален лазер в УМБАЛ "Пловдив"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:33 / 01.02.2017Коментари ()6656
Клиниката по урология в УМБАЛ - Пловдив вече разполага с уникален лазерен апарат, който може да премахва част от органи без никакво кървене, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Новата придобивка бе изпробвана днес на 81-годишен пациент от София, на когото бе отстранена изцяло простатата. Пациентът се чувства отлично и ще бъде изписан утре, защото днес няма кой от роднините му да го вземе, съобщи шефът на урологичното отделение доц. д-р Димитър Шишков, който извърши операцията.

Навият лазерен апарат е на стойност 500 000 лева, като купуването му е финансирано от здравното министерство. Той е първият подобен в държавна болница в Пловдив, уточни д-р Шишков.

С ултрамодерния лазер могат да се разбиват камъни в пикочния мехур и в бъбрека. Може да се извършва изпаряване на простатната жлеза или лазерно лечение на простатните заболявания. Също така апаратът ще се използва за лапараскопски операции.

"В цяла Южна България има само два такива апарата - единият е при нас. С негова помощ няма да има нужда пациентите да пътуват за оперативно лечение до развитите европейски страни, защото тук вече ще бъдат лекувани също толкова добре", каза още доц. Шишков.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pokazaha-unikalen-lazer-v-UMBAL-Plovdiv-701704
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.