Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Транспортна болница стартира кампания за безплатно изследване на остеопороза
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:11 / 30.11.2008Коментари ()2501
От утре, 1 декември стартира кампанията на Многопрофилна транспортна болница - Пловдив за безплатно изследване на риска от остеопороза, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Пламена Първанова. Тестовете ще се извършват до 12 декември включително, след предварително записване на регистратурата в болницата. Кампанията ще се провежда в делничните дни от 9 до 12 часа, уточниха от болницата.

Акцията за безплатно измерване на костната плътност ще се ръководи от началника на отделението по образна диагностика д-р Цветан Стефанов и колегата му ординаторът д-р Любомир Дичев. Двамата прилагат в Транспортна болница международния метод "Двойна енергийна рентгенова абсорбциметрия" - т. нар. DEXA-сканиране, който се счита за изключително надежден.

Изследването става с ултра модерния рентгенов апарат CHALLENGER Envision, извършва се за 10-15 минути и е напълно безопасно и безболезнено за пациента, обясниха рентгенолозите. Основното е, да се определи прецизно плътността на лумбалните прешлени, бедрената шийка, китките и глезените, които са сред най-рисковите за остеопороза зони, добавиха те.

Предимствата на DEXA-апарата е, че представя относителното тегло на костния материал в грамове на квадратен сантиметър площ. Получената стойност се сравнява с максимално допустимите граници за здрав 25-30-годишен индивид, за да се види какво е отклонението или съществуващия риск от остеопороза, обясни д-р Дичев. Според него методът позволява сравняване плътността на костната маса и на хора на една и съща възраст, както и по пол. По време на кампанията изследваните пациенти ще бъдат консултирани как да се предпазват от фрактури, както и от какви медикаменти и лечение се нуждаят.

Остеопорозата e известна като "тихият крадец" на костна маса. Световната статистика сочи, че от нея са засегнати приблизително всяка трета жена над 50 години и всеки осми мъж в "третата възраст". Най-често първите прояви на болестта са пукване на ребро при силна прегръдка, лека травма и дори кашлица - обстоятелства, които не са рискови за кости с нормална плътност. Лекарите твърдят, че над 70% от счупванията на бедро или на прешлен се дължат на остеопороза. Според тях всяка фрактура е опасна най-вече за хората в напреднала възраст, защото увеличава риска от залежаване и развиване на пневмония.

 



Още по темата: общо новини по темата: 5
29.04.2009 »
17.02.2009 »
26.01.2009 »
01.12.2008 »
25.11.2008 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Transportna-bolnica-startira-kampaniya-za-bezplatno-izsledvane-na-osteoporoza-68022
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.