Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Първо официално посещение на новия китайски посланик в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:13 / 05.08.2016Коментари ()4802
На първо официално посещение в Пловдив пристигна новият посланик на Китайската народна република Н. Пр. Джан Хайджоу. Той бе посрещнат в заседателната зала на общината от заместник-кмета "Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците" Розалин Петков

"Пловдив обръща голямо внимание на българо-китайските отношения. През последните години работим усилено за развитието на двустранните връзки. Неслучайно центърът на Българо-китайската асоциация за бизнес-развитие се намира тук" - подчерта Розалин Петков, който приветства гостите с "добре дошли". 

Той посочи, че има няколко големи за региона проекти, сред които концесията на карго терминала на летище "Пловдив" и "Тракия икономическа зона", в които могат да бъдат привлечени китайски инвестиции. 

"Пловдив е стратегически град, както за региона, така и за Европа. От тук минава Пътят на коприната, както и важни транспортни коридори. Близо до града се изгражда единствения за Южна България интермодален терминал. Всичко това ще спомогне за по-нататъшното развитие на Тракия икономическа зона", презентира заместник-кметът Розалин Петков. Той подчерта, че Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 г.

От своя страна Н. Пр. Джан Хайджоу сподели, че това е първото му официално посещение, но преди 20 години е бил в Пловдив като турист. 

"Градът Ви е много красив и известен. Впечатлен съм от Вашата култура", сподели новият китайски посланик в България. 

Той заяви, че когато се е подготвял за този мандат, му е направило впечатление колко активен е Пловдив в двустранните отношения. 

"Регионалното сътрудничество е много важно и е основа за доброто междудържавно сътрудничество. Надявам се с Ваша подкрепа тези контакти да продължат", каза още Н. Пр. Джан Хайджоу. 

По думите му Китай гледа към Пловдив и към Тракия икономическа зона. По-късно Негово превъзходителство проведе срещи в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ и разгледа част от "Тракия икономическа зона". Посланикът се запозна с един от най-мащабните индустриални проекти на България.

"Именно тук е мястото на Евро-китайската зона за икономическо развитие /ЕКЗИР/, с което ние реално подкрепяме с конкретни действия политиката на китайското правителство "Един пояс, един път", изтъкна основателят на Тракия икономическа зона Пламен Панчев. 

"Месец преди вашата визита, в града под тепетата посрещнахме първите 25 китайски студенти, които дойдоха в България, благодарение на това, че БКАБР побратими с Политехниката на Шенджен Пловдивския университет и Техническия университет-София и неговия пловдивски филиал", припомни Ангел Христозов, председател на БКАБР. 


Още по темата: общо новини по темата: 522
11.05.2024 »
10.04.2024 »
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Purvo-oficialno-poseshtenie-na-noviya-kitaiski-poslanik-v-Plovdiv-661154
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.