Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ПУ и Общината ще произвеждат софтуерни инженери
Автор: Мариана Панчева 09:45 / 16.06.2016Коментари ()2544
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Одобряване меморандум за сътрудничество на Община Пловдив с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" за реализиране на Международна програма за развитие на ИТ индустрията гласува местният парламент днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това стана с 40 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се".

Сътрудничеството цели да подпомогне развитието на българското висше образование и бизнеса, да е двигател за конкурентоспособност и растеж на икономиката, както и да изгради общество, основано на знанието и напредъка на технологиите, подготвящо студентите за професионалната им реализация, се казва в обосновката на внесеното предложение.

За целта ще бъде разкрита нова специалност - "софтуерно инженерство" с професионално направление "Информатика и компютърни науки", по която 4 години ще се обучават 50 студенти, след завършването на специалността те ще придобият образователно-квалификационна степен бакалавър с професионална квалификация информатик.

По програмата могат да кандидатстват както български граждани, така и украински граждани от български произход. Разходите за обучение се поемат от ПУ, а тези за покриване таксите за обучение - 4200 лева на човек годишно, стипендии и настаняване в общежития от Община Пловдив. Дялът на Общината обаче не трябва да надхвърля 220 000 лева на година. 
 
Финансовите взаимоотношения между Общината и ПУ ще бъдат уредени с договор, който ще бъде предоставен за утвърждаване от местния парламент.
Меморандумът се сключва са 4 години. 

Необходимостта от него е продиктуван както от затвърждаването на Пловдив като водеща IT и аутсорсинг дестинация, така и от повишеното търсене на млади информатици, се казва още в предложението.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/PU-i-Obshtinata-shte-proizvezhdat-softuerni-inzheneri-648426
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.