Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Публична лекция за глобалните вирусни епидемии в ПУ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:20 / 13.05.2016Коментари ()1286
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Известният вирусолог проф. дмн Радка Аргирова ще изнесе публична лекция пред широка академична аудитория, включваща студенти и преподаватели от социални, хуманитарни и природни науки. 

Събитието ще се проведе днес от 15:00 часа в 6 аудитория на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" пред студентите от бакалавърска програма "Социология и науки за човека" и магистърска програма "Социоанализа и междучовешки отношения".

На лекцията са поканени да присъстват и ученици от Пловдив, като част от кандидатстудентската кампания на Катедра "Социология и науки за човека".

На форума ще се обсъждат въпроси като: докъде стигна битката с HIV/СПИН - в глобален мащаб и у нас - факти и новости; докога ще ни заплашват грипни вируси и защо; ебола - нови постижения; зика вирус - фактите. 

Проф. Аргирова, която дълго време работи в областта на онкологията, ще засегне също така темата има ли полезни човешки инфекциозни вируси, съответно какви са основните знания за съвременната вирусна онколитична терапия. 

В лекцията ще има и философски ракурси - чрез доказателства, факти и малки коментари ще се дебатира проблемът за границата между живото и неживото.

Лекцията на проф. Аргирова е съвместна инициатива на Хумболтовия съюз в България и Катедра "Социология и науки за човека" на Пловдивския университет. 

Тя открива поредицата "Култури на знанието и свят на живота", в рамките на която изследователи от различни полета ще обсъждат какво могат - и какво не могат - да ни дадат съвременните науки и технологии в нашия несигурен и крехък, поделен и споделен свят на живота. 

Ще бъде представена интердисциплинарната магистърска програма "Биополитика и обществено здраве" към Катедрата, която е тясно обвързана с тази проблематика.

Проф. д-р Радка Аргирова, дмн, е възпитаник на ВМИ - София и Институт "Ивановски" - Москва, където защитава дисертация по животински ретровируси. Работи последователно в Института по онкология и Института по обща и сравнителна патология - БАН. През периода 1980 - 1981 г. е стипендиант на Фондация "Александър фон Хумболт" по ретровируси.

През 1985 г., след участие в специализиран конгрес в Хамбург, получава HIV от проф. Роберт Гало, донася го в БАН и с това у нас се започва работата по СПИН.

През 1987 г. тя е натоварена да организира първата лаборатория по СПИН у нас, в същата година започва и контролът на кръвната банка за вируса. Впоследствие е представител на България, а после и на Източна Европа в Глобалната Програма по СПИН - Женева, експерт по оценка на националните програми по СПИН на Конго, Филипините и др. 

Две години е зам.-министър на здравеопазването, след това последователно ръководи Лаборатория по ретровируси, както и Лаборатория по херпесни и онкогенни вируси към Националния център по заразни и паразитни болести. 

След пенсионирането й от Центъра е поканена в Болница Токуда, където работи като вирусолог в състава на клиничната лаборатория.

Проф. Аргирова е автор на над 100 статии, от 2000 г. е председател на Научното Дружество по вирусология, университетски преподавател, член на постоянно действащи комисии към МЗ, МОН, МОСВ, дългогодишен консултант по вирусология на Република Казахстан.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Publichna-lekciya-za-globalnite-virusni-epidemii-v-PU-640202
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.