Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Опашка пред онкоболница в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:13 / 04.04.2016Коментари ()5717
©
Нова наредба спъва лечението на онкоболните, смятат пациенти от Пловдив. Според нея терапията на болните може да се определя само в лечебни заведения с обща клинична онкологична комисия.

Такива болници в Пловдив са само две. Изискването е те да имат отделения по химиотерапия, лъчетерапия или нуклеарна медицина. Според лекари това ще забави лечението на пациентите, защото комисията не раздава само подписи, но и обсъжда лечението на болните. При промяна в здравословното състояние на пациентите, те отново ще трябва да преминават през комисията.

Определянето на стадиите на болестта досега се е правело от комисии в самите лечебни заведения, където се лекуват пациентите. Заради закъснялото обнародване на новата наредба, което стана на 31 март, днес в първия работен ден в една от болниците на Пловдив се изви опашка от онкоболни. 

Близо 100 души чакаха решение дали и как ще преминават през лечебни процедури. От здравното заведение заявиха, че разполагат с всички специалисти нужни за комисия.

Д-р Надежда Крумова - управител на болница:

"За нас е необяснимо как до вчера нашите лекари, които са със специалности по онкология, имаме лекар с радиология като специалист. Просто нямаме отделение те можеха да дават и да взимат решения от днеска това нещо не им се доверява".

Желязка Кокова - пациент:

"Ето нас ни плануват за един месец напред. Аз на 28 дена провеждам терапия и сега ако пак се разиграват такива нередности, не мога да ходя по други болници".

Живка Сталева:

"Искам да кажа, че министър Москов това е нелепо спрямо нас и всеки пациент трябва да избира къде да се лекува".

Хората се притесняват, че ще чакат дълго за да минат през комисия в друга болница. И от Комплексния онкологичен център в Пловдив, и от Университетската болница заявиха, че могат да поемат за назначение на терапия пациентите от всички здравни заведения в оперативни срокове и без забавяне на лечението им.

Процедурата изисква обаче да има сключен договор с болниците, които вече не отговарят на условията и трябва да пренасочат пациентите си към тях. Дотогава ще приемат болни за определяне на терапията, без да е сключен договор.



Източник: БНТ


Още по темата: общо новини по темата: 194
27.01.2023 »
08.11.2022 »
01.11.2022 »
14.10.2022 »
27.09.2022 »
27.09.2022 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Opashka-pred-onkobolnica-v-Plovdiv-630968
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.