Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдив почете паметта на спасителя на българските евреи
Автор: Мариана Панчева 17:00 / 07.03.2016Коментари ()2341
©
Панихида в памет на пловдивския митрополит Кирил, в последствие - първия български патриарх след Освобождението, бе отслужена пред бюст паметника му в Цар Симеоновата градина, съобщиха от Пловдивската митрополия.

Патриарх Кирил е роден е на 3 януари 1901 г. в София. От 1914 г. до 1918 г. учи в Софийската семинария, после следва богословие. През 1923 г. приема монашески чин с името Кирил.

През 1938 г. е избран за митрополит на Пловдивската епархия. Малко по-късно, заедно с екзарх Стефан и митрополит Неофит Видински, оглавява българската интелигенция в протести и акции против депортирането на българските евреи.

На 10 май 1953 г., при възстановяването на Българската патриаршия на Третия църковно-народен събор, е избран за софийски митрополит и първи български патриарх след св. Евтимий Търновски.

Патриарх Кирил умира на 7 март 1971 година. Погребан е в Бачковския манастир "Успение Богородично".

През 2002 г. в Йерусалим патриарх Кирил (заедно с екзарх Стефан I) е провъзгласен за "Праведник на света" заради участието си в спасяването на българските евреи от нацистите.

Припомняме, че само преди седмици председателят на Комисията за приятелски отношения с България в Йерусалим Моше Алони предложи българската църква да получи Нобелова награда за мир за цялостната си дейност, свързана със спасяването на българските евреи.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdiv-pochete-pametta-na-spasitelya-na-bulgarskite-evrei-623671
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.