Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Емил Радев: Предложената забрана за притежание на полуавтоматични оръжия е неоправдана
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:27 / 16.02.2016Коментари ()1975
©
Евродепутатът Емил Радев категорично се противопостави на забраната за придобиване на полуавтоматични огнестрелни оръжия, предложена от Европейската комисия като изменение на директивата за огнестрелните оръжия след терористичните атаки в Париж.

Ако се приеме такава забрана, хиляди ловци, спортисти и други законни притежатели на оръжия за самоохрана в България ще бъдат засегнати. 

Обсъждането се проведе по време на специално изслушване в рамките на Комисията по правосъдие и вътрешен ред, в което участие взеха Михал Бенщайн от немската Федерална полицейска служба и д-р Рено Буве от Университета Рен.

Според Емил Радев забраната за притежание на полуавтоматични оръжия е неоправдана и непропорционална на търсения ефект, а именно предотвратяването на терористични атаки. 

Българският представител обясни, че поради своята ограничена вместимост на пълнителите, ниска скорострелност, големи размери и висока цена, полуавтоматичните оръжия се използват основно за лов и спортна стрелба. 

"Тези оръжия вече подлежат на изключително строги изисквания за регистрация и притежание", допълни той.
Използваните оръжия от престъпници и терористи имат точно противоположните показатели - голяма вместимост на пълнителя, произвеждащи над 600 изстрела в минута, значително по-къси и доста по-евтини. 

"Това са истински военни оръжия, произхождащи от военни зони и придобити по незаконен начин с цел избягване на вече съществуващите ограничения", категоричен бе българският представител.

Според Радев е разбираемо, че след двата терористични атентата в Париж ЕК има усещането, че трябва да направи нещо бързо, което да вдъхне сигурност на европейските граждани. Затова той подкрепи плана за действие срещу нелегалния трафик на оръжия и експлозиви и засиленото полицейско сътрудничество между държавите-членки в тази насока. 

Позицията на Емил Радев е, че със забраната на полуавтоматичните оръжия, резултатът ще бъде обратен - спазващите закона и разпоредбите притежатели на оръжия ще имат усещането, че те са считани за основна заплаха, докато истинските престъпници ще продължат да се чувстват необезпокоявани.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Emil-Radev-Predlozhenata-zabrana-za-pritezhanie-na-poluavtomatichni-oruzhiya-e-neopravdana-618946
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.