Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Новите лични карти ще са с чисто нова визия и с чип
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:24 / 01.02.2016Коментари ()5527
©
Новите лични карти, които ще бъдат готови най-рано догодина, ще са с чисто нова визия. Ще съдържат биометрични данни и електронна идентификация. Всяка карта ще бъде с чип, а за производството им МВР ще строи фабрика.

"Никой няма да бъде задължен да подменя документите си преди изтичането на срока на валидност на настоящите", съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, цитиран от Агенция "Фокус".

По думите му Министерският съвет вече е одобрил въвеждането на електронен носител на личната карта.

Благодарение на него ще бъде преодолян проблем, на който се натъкват българските граждани, които летят със самолет - в момента, заради липсата на въпросната електронна идентификация, паспортната проверка на терминала може да се осъществява единствено на гише.

С чипа, вграден в новите документи, това ще става по-бързо, тъй като ще могат да се използват т.нар. електронни гейтове. В момента, идентификацията чрез тях е невъзможна.

Друг плюс от електронната идентификация (електронен подпис) е, че чрез нея ще могат да се използват различни електронни услуги.

Цената на новите документи ще остане същата, заяви още зам.-министърът, цитиран от Нова.

По-рано днес беше обявена обществената поръчка за изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Novite-lichni-karti-shte-sa-s-chisto-nova-viziya-i-s-chip-615085
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.