Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Показаха скандален турски филм за България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:20 / 22.12.2015Коментари ()22415
©
Документален филм на турска режисьорка, излъчен по телевизия "Ал Джазира" на 16 декември, разбуни духовете и възмути много българи, информира Нова тв.

Филмът на Йелда Янат Багджи се казва "България, моята земя". Той започва със следната песен: "Оръжията прогърмяха във Видин, джамията беше унищожена по време на сутрешната молитва, църквата беше построена по време на следобедната молитва. Неверниците се заселиха в църквата. Всяка сутрин невинни младенци бяха завеждани в църквата и ги караха да почитат Бога. О, султане мой, спаси ни от непознатия. Знай това, няма друга религия освен исляма".

Тенденциозното и манипулативно отразяване на историческата действителност в този филм може да разпали етническа нетърпимост, предупредиха от предаването "Господари на ефира", в което беше съобщено за съществуването на филма.

Скандалните твърдения в лентата дори не се споменава, че България е древна държава, основана още през 681 г. За авторите на филма историята ни започва през XIV в., когато се появява турското население на територията ни.

"През 1908 г. България обявява независимост, а османците губят почти всички техни територии тук в балканските войни от 1912-1913", се казва в кадрите. 

Всеки с поне бегли познания по история би се възмутил от това тотално незачитане и изопачаване на фактите.

Човек, представен като "историк" от университета в Луисвил, потвърждава тези безумни и най-важното неверни твърдения.

За последните няколко дни видеото провокира множество дискусии в родното интернет пространство, тъй като много от българите, които го изгледаха, се възмутиха от твърденията, изказани там.
Повече по темата гледайте във видеото.




Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Pokazaha-skandalen-turski-film-za-Bulgariya-605640
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.