Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Вкусотии, плъст и много настроение предлага откритият Панаир на занаятите
Автор: Мария Морунова 13:36 / 24.09.2015Коментари ()5924
И тази есен за поредна година Старият Пловдив е домакин на Панаир на занаятите, който официално бе открит днес от зам.-кмета по култура Стефан Стоянов, шефът на ОИ "Старинен Пловдив" Амелия Гешева и председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Много често чуваме, че старите занаяти не се пазят и вече по-младото поколение ги забравя. Този Панаир на занаятите доказва точно обратното - традицията е жива и я пазим", заяви зам.-кметът Стоянов.

"Вече в почти всяко събитие в Пловдив и в Стария град занаятите присъстват. А това, че виждаме усмивките на хората, които разглеждат шатрите и разпитват майсторите, е истинското признание за нашата работа", развълнувана отбеляза Тони Симидчиева.

Красивите шатри на около 50 български майстори са вече разположени по ул. "Съборна" и край Лашидариума. Представени са 20 занаята, сред които дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство, ножарство, стъклодухане, стъклопис, свещарство, сладкарство, изработване на художествена керамика, изработване на накити, изработване на национални кукли и други.

С откриването на Панаира започна и пленер по плъст, на който занаят е посветено това издание. 10 майсторки ще участват в пленера, който ще премине на два етапа. В първия всеки майстор по жребий ще изработи изделие зададено от Регионален Етнографски музей Пловдив. Във втория майсторите ще изработят изделие по своя идея. Изработените в първия етап от надпреварата плъстени изделия ще бъдат дарени на Етнографския музей.

Освен пленера е предвиден и майсторски клас по плъст. За най-малките пък ще има работилнички, в които ще могат да изработят изделие чрез плъстене.

Жители и гости на Пловдив ще могат да се насладят на Есенния панаир на занаятите до 27 септември - неделя.



(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 20
20.09.2017 »
18.09.2017 »
07.09.2017 »
24.09.2015 »
23.09.2015 »
22.09.2015 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vkusotii-plust-i-mnogo-nastroenie-predlaga-otkritiyat-Panair-na-zanayatite-584922
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.