Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
БНБ посъветвала гръцките банки у нас да изчистят портфейлите си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:07 / 20.04.2015Коментари ()1513
©
Банките с гръцка собственост, които работят в България, са били посъветвани от БНБ още преди месец да изчистят портфейлите си от ценни книжа и депозити, които биха донесли загуби, в случай че Гърция напусне еврозоната, информира "Капитал Daily" в днешния си брой.

Според източник от кредитна институция с акционери от Гърция те са били "вежливо посъветвани за това преди повече от един месец". Според същия източник и без инструкцията местните поделения на гръцките банки отдавна са изчистили балансите си от подобни активи и не са заплашени директно от евентуално влошаване на икономическата ситуация в южната ни съседка.

Информацията, че подобни действия са предприели централните банки на всички държави от региона, в които гръцкият банков бизнес има влияние, публикува в края на миналата седмица влиятелният гръцки вестник "Катимерини".

В България оперират четири банки с гръцки централи - ОББ, "Пощенска" и "Пиреос" през местни дружества и "Алфа банк" като клон. Те държат 23% от активите в системата към края на миналата година.

Според банков експерт, цитиран от "Капитал Daily", дори и без подобна инициатива местните поделения на гръцките банки нямат експозиции в опасни активи и не са изложени директно на риск заради Гърция. Всички в групата отчитат висока капитализация и ликвидност и са изложени единствено на риска от българските кредитополучатели и съответно от българската държава. Единственият въпрос, който се повдига в средите по темата, е свързан с "Алфа банк", тъй като тя клон на банката в Гърция и оперира по гръцкото законодателство и регулации. Дори и така обаче, БНБ разполага с инструментариум да й повлияе за елиминиране на потенциалния риск от загуби.



Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/BNB-posuvetvala-gruckite-banki-u-nas-da-izchistyat-portfeilite-si-552890
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.