Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Висящите кабели по сградите изчезват най-късно през 2017 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:24 / 20.10.2014Коментари ()4224
© Bulfoto
Един много наболял и определено загрозяващ градската среда проблем скоро може и да бъде решен. Става въпрос за висящите кабели по фасадите. Нов еврорегламент задължава доставчиците на интернет, телевизия и телефон да крият жиците в общи пространства от жилищата. 

Правилата за прокарване на кабелите ще се договарят между доставчиците на комуникационни услуги и домоуправителите.

В столичния Студентски град повечето блокове тук са оплетени в мрежата на хиляди стърчащи и висящи кабели. Опасани в жици са предимно по-старите сгради, където кабелна телевизия и интернет са прекарвани преди години, а при по-новите жилища подобни гледки са рядкост.

"Ето един куп кабели, които иначе щяха да са пред апартаментите в различни малки кутии. Но това е една нова сграда, построена по новите изисквания и има вътрешно окабеляване", обяснява Емил Станчев - управител на интернет доставчик.

Най-късно през 2017 г. паяжините от жици трябва да изчезнат от всички сгради. А доставчиците - да вкарват кабелите в специално изградени шахти, а не да дупчат, където решат.

"Във всяка една новопостроена сграда или сграда, която се реновира, ремонтира - всяка обща инфраструктура да позволява предоставяне на телефонни услуги, телевизионни услуги, интернет - тя ще е подготвена за широколентов достъп", твърди Калина Димитрова от дирекция "Съобщения" в Министерството на транспорта.

Доставчиците са готови да се съобразят с изискването.

"Няма разумен начин да се поддържа добра услуга на добра цена, когато кабелите са хвърчащи по фасадите", обяснява Емил Станчев.

Освен това премахването на мрежите от кабели и жици ще ни гарантира по-добро качество на услугите и по-голяма безопасност. Но срещат и проблеми при прокарването на кабелите.

"За да изпълним изискванията, ние трябва да започнем да плащаме на всеки, който пожелае такса - или приемаш предложението, или ти режат кабела", обяснява ситуацията Емил Станчев.

Затова държавата ще облекчи режимът за прокарване и ползване на комуникациите.

"Затова е хубаво да има единни правила, които да улеснят достъпа и да има договаряне", смята Калина Димитрова от дирекция "Съобщения" в Министерството на транспорта.

А правилата за достъп на техниците до сградите ще се договарят с домоуправителите.



Източник: Нова тв


Още по темата: общо новини по темата: 19
05.05.2022 »
04.05.2022 »
04.08.2021 »
03.08.2021 »
10.07.2021 »
02.03.2016 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Visyashtite-kabeli-po-sgradite-izchezvat-nai-kusno-prez-2017-g-520370
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.