Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пациентка на УМБАЛ "Св. Георги": 49 часа след операцията и вече ходя
Автор: Мария Морунова 15:21 / 12.09.2014Коментари ()11069
© Plovdiv24.bg
"49 часа след операцията и се чувствам чудесно. Движа се, не съм обездвижена. Методът на операция е прекрасен." Това заяви 70-годишната Галина Попова с остеопоротична фрактура на 12-и гръден прешлен, оперирана посредством уникална за страната миниивазивна перкутанна вертебропластика в Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Свети Георги", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Завеждащият Клиниката проф. д-р Владимир Ставрев разказа, че заради изгубване на плътността на костите още преди 8 години жената е имала счупване на втория поясен прешлен.

Тогава са били поставени титаниеви импланти, които да осигурят възстановяване и устойчивост в засегната област. Сега заради преместване на мебели Галина е причинила фрактура на 12-ия гръден прешлен.

"При подобни фрактури се извършват или вертебропластика, или балонна кифопластика. Фрактурата на 12-и гръден прешлен обаче е в близост до жизненоважни органи и кръвоносни съдове в гръдната кухина, затова по-щадящият метод е балонната кифопластика. При нея посредством пункции през кожата, с балонни катетри е достигнато мястото на счупения прешлен. Катетрите са възстановили кухината на прешлена и тя е била запълнена с изотермичен цимент.

Процедурата не само укрепва, но и повдига прешлена така, че той да си върне първоначалната форма, а с нея и функцията си. Така жената няма да остане изгърбена, а ще бъде изправена", обясни проф. Ставрев.

Процедурата не се покрива от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и пациентите трябва да заплащат 7 хил. лева. 70-годишната жена е пенсионерка и не е можела да си позволи жизненоважната за нея операция. За радост на Галина частна фирма е осигурила безплатно консумативите за операцията.

"Тази фрактура е в резултат на остеопороза и загубата на калций. За това е важно да се лекува и основното заболяване", поясни още проф. Ставрев.

Той коментира и, че подобни операции са рутинни в страни като Германия или САЩ. В България за съжаление са много скъпи, не се поемат от Здравната каса, дори и частично.

Специалистът прогнозира, че в понеделник жената ще бъде изписана.




Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pacientka-na-UMBAL-Sv-Georgi-49-chasa-sled-operaciyata-i-veche-hodya-514142
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.