Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Природозащитници бавят обновяването на Зоологическата градина в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:37 / 08.07.2014Коментари ()6570
© Plovdiv24.bg
Жалба на Сдружение "Граждански контрол - защита на животните" може да забави дейностите по реконструкцията на Зоологическата градина в Пловдив, научи Plovdiv24.bgВ жалбата попада не само новата зоологическа градина, но и Вторият гребен канал. Репортер на сайта се свърза с главния еколог на Общината Стефан Шилев, който заяви:

"Има подадена жалба в Административния съд. Обжалването е свързано с промяната в общия устройствен план, която общината предприе. Това малко стопира дейностите. Моето мнение е, че няма защо да бъде стопирана реконструкцията на зоологическата градина, защото теренът там е отреден за зоокът, а сега предстои обновяване. 

Доколкото съм запознат, обжалването касае повече закона за устройството на територията, отколкото закона за защитените територии и екологичното законодателство.

Не мисля, че има трезво мислещ човек, който да не подкрепя отварянето на обновената зоологическа градина. Знаете, че тя буквално е оставена на произвола на съдбата от 2008 година и децата ни ходят до София и Стара Загора. Сигурен съм, че огромната част от хората подкрепят начинанието и то трябва да се случи. Пловдив го заслужава. 

Разширението ще доведе до една по-добра визия, по-голямо разнообразие от животни, безспорно ще подобри условията там. Това ще привлече още повече хора от цяла Южна България. Това ще бъде най-добрата зоологическа градина в България, защото нормативите вече са различни спрямо онези, които били в сила при отварянето на градините в София и Стара Загора например. Затова смея да твърдя, че пловдивската ще е най-добрата", обясни Шилев.

"Оспорваме по съдебен ред едно решение на директора на РИОСВ Пловдив, с което решение той е преценил, че не е необходимо да се извършва екологична оценка на смяна на предназначението на около 570 декара в района на Гребната и няколкостотин метра на запад от нея и всичко на север до р. Марица. В момента тази територия по общ устройствен план има статут на зона за обществено озеленяване. В нея се позволява максимално 1 процент застрояване, и то само за обслужване на озеленяването". Това пък каза от своя страна за радио "Пловдив" вчера председателят на Сдружение "Граждански контрол - защита на животните" Георги Сербезов.


Още по темата: общо новини по темата: 247
27.01.2024 »
20.12.2023 »
29.08.2023 »
29.06.2023 »
14.02.2023 »
30.01.2023 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Prirodozashtitnici-bavyat-obnovyavaneto-na-Zoologicheskata-gradina-v-Plovdiv-502876
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.