Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Дружеството на пловдивските писатели скочи на Каймаканов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:50 / 30.06.2014Коментари ()2913
© Plovdiv24.bg
"Според закона аз съм длъжен да обявя къща "Ламартин" на търг". Това заяви областният управител Венцислав Каймаканов по повод отворено писмо на Дружеството на пловдивските писатели срещу намерението на губернатора къщата да бъде отдадена под наем чрез търг, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Протестираме, че е организиран търг за отдаване под наем на къща "Ламартин", което на практика означава, че Дружеството на пловдивските писатели се изхвърля от неговата творческа обител. Настояваме за адекватната ви и навременна намеса", се казва в писмото.

Каймаканов обясни казусът. Поясни, че до 1998 г. къщата е била дадена за ползване от Дружеството. През 2012 г. пловдивските писатели изпращат в Министерството на културата молба за ползване на къщата за нов срок от 10 г. В началото на 2013 г. обаче молбата е отказана с аргумента, че дружеството е било регистрирано като дружество в частна полза. По закон имоти, които са културни паметници могат да се отдават за ползване само на дружества с нестопанска цел в обща полза и неупражняващи търговска дейност, а само културна.

"Това ползване на къща "Ламартин" е неправомерно", заяви Каймаканов и допълни, че оттук насетне вариантите са два. Единият къщата да бъде отдадена под наем чрез търг, а втората - с решение на Министерски съвет (МС) тя да се предостави за ползване.

"Ако искат това, Дружеството на пловдивските писатели трябва да входират нова молба до МС, с която искат в срок до 10 г. да ползват постройката. Защо не са направили такава молба аз не знам. Тази молба не може ние да им я входираме. Трябва да си пуснеш фиша, за да спечелиш от тотото", добави губернаторът.

Според оценка на имота къща "Ламартин" е с наемна цена на месец 1599 лв. без ДДС, които са за двор и две постройки - една на три и една на един етаж. Търгът е насрочен за 4 юли.




Още по темата: общо новини по темата: 2
04.07.2014 »
03.07.2014 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Druzhestvoto-na-plovdivskite-pisateli-skochi-na-Kaimakanov-501648
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.