Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивчани вече масово говорели на диалект според специалисти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:03 / 23.04.2014Коментари ()17138
© Plovdiv24.bg
Пловдивчани масово вече говорят на диалект. Вместо правилните книжовни форми на българския език, голяма част от живеещите под тепетата не знаят кога да използват променливото "я" или слагат ненужно "е" в края на глаголи в първо лице множествено число. 

Темата за правоговора ще бъде част от дискусия за предизвикателствата в обучението по български език и литература в образованието в горния курс, която трябва да се състои в петък в Пловдив. Това съобщи председателят на Гражданско движение в полза на образованието "Христо Г. Данов" Велика Янакиева, което е главният организатор на поредица от такива форуми. 

"В Пловдив се говори на диалект, а не на книжовен нормативен език. По рейсовете се "влазя" и "излазя", а за първо лице множествено число се говори "мислиме", "ходиме", "пишеме". Променливото "я" се говори навсякъде - "бяли", "голями". Това е масово явление, а ние мълчим", възмути се Янакиева. 

Тя призна, че поначало пловдивчани говорят предимно на "я", но в последните години тази тенденция се засилвала. 

"Защото хората вече нехаят и не се самоконтролират. Някои от тях смятат, че колкото по-неправилно говорят, толкова са по-оригинални", коментира Янакиева, която се спря на намаления брой часове по български и по-доброто познаване на глаголната система на английския сред учениците.

От движението настояват МОН да намали броя на учебниците по един предмет, както и да се въведе вечерен час за учениците.


Източник: в. "Монитор"


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivchani-veche-masovo-govoreli-na-dialekt-spored-specialisti-490475
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.