Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обмислят нова наредба за газовите оръжия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:25 / 25.06.2008Коментари ()2611
Апелативният прокурор г-н Росен Димов изготви предложение чрез Главния прокурор на РБългария до Министъра на вътрешните работи и Министъра на здравеопазването за предприемане на необходимите действия в рамките на тяхната компетентност за създаване на нормативно установен режим, регламентиращ дейностите с газово оръжие.

Предложението е свързано с преценка на необходимостта от създаването на нова Наредба за реда на внос, износ, покупко-продажба, притежаване, съхранение и носене на газови и сигнални пистолети и боеприпаси за тях, защото след отмяната на предишния Закон за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите е отпаднало приложението на тогава действалата Наредба № 11/94г., издадена на основание чл. 31 ал. 4 от ППЗКВВОБ.

Основание за предложението на Апелативния прокурор е обстоятелството, че напоследък са зачестили случаите на извършени престъпления и противообществени прояви, свързани с употребата на газово оръжие, констатирани при разследването по досъдебни производства. Известно е също така, че с незначителни интервенции газовите пистолети и револвери биха могли да бъдат преработени като огнестрелни оръжия по смисъла на ЗКВВООБ, което пък от своя страна предоставя възможност за безпрепятственото преодоляване на въведения разрешителен режим за огнестрелните оръжия и използването им без всякакъв контрол и възможност за установяване на техните притежатели.

Именно поради изложеното и с оглед констатирания от Прокуратурата законов дефицит, който затруднява работата на правоохранителните и правоприлагащите органи, наред с горепосоченото предложение, Апелативният прокурор г-н Димов е разпоредил на административните ръководители на районните прокуратури да изготвят предложения до Общинските съвети и Кметовете на Общини за предприемане на необходимите действия в рамките на тяхната компетентност.

Районният прокурор на Районна прокуратура - Пловдив г-н Ангелов е изготвил предложение по реда на Закона за съдебната власт до Кмета на Община Пловдив и Общински съвет - Пловдив за това Наредба № 1 на Общината за опазване на обществения ред да бъде допълнена с правила в насока да бъде ограничен достъпа на лица, носещи газово оръжие в заведения, дискотеки, училища и други обществени места.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obmislyat-nova-naredba-za-gazovite-oruzhiya-48562
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.