 © Plovdiv24.bg |  | На новогодишната трапеза задължително трябва да има плодове. Това каза диетологът Ваня Колчева. Тя препоръчва да се консумират цитруси - мандарини и портокали. Хубаво е на всяка празнична маса да има по чаша лимонов сок, разтворен във вода. Това помага на разграждането на мазнините. Според Колчева не трябва да се нахвърляме на вкусните ястия, а да се храним на често, но по малко. Тя каза, че не е задължително на новогодишната трапеза да има традиционните свински пържоли.
Те може да са телешки или да се прибегне до американската традиция, навлязла в последните години и в България, да се приготвя пуйка. Все пак, ако пържолите са свински, Ваня Колчева препоръчва да са изпечени на скара и да бъда придружени с голяма зеленчукова салата. Добре е да се избягват тежките гъбени сосове към месото и топените и пушени сирена.
Час след консумацията на пържоли се препоръчва да се приемат плодове. Те обаче не трябва да се смесват с основните хранения, а да бъдат междинни. Ваня Колчева каза още, че съветва гражданите да не прекаляват с алкохола по празниците, защото той както и мазните храни е доста калоричен и предразполага към напълняване.
Източник: радио "Фокус" |