Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
90% от сградите в "Столипиново" - незаконни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:59 / 22.10.2013Коментари ()5853
© Plovdiv24.bg
90% от сградите в най-големия ромски квартал на Балканите "Столипиново" са незаконни. Това съобщи кметът на район "Източен" Петър Петров. По думите му голяма част от първите заселели се още преди 50-60 години роми живеят все още без документ за собственост на имотите си. Много от къщите са направени върху силов кабел или водопровод, което е опасно. 

Проблемът според Петров е национален. Той не може да се реши на местно ниво. Трябва "възелът да се разплете от държавата". Много трудно е да се отстраняват постройки, в които живеят хора. По отношение на павилиони и пристройки, решенията се взимат с категоричност и те се отстраняват. Но когато се нарушават основни човешки права - право на жилище, тогава става сложно. Не може в 21 век човек да остава на улицата. Тук веднага изниква въпросът защо за едни етноси това е разрешено, а за други - не. Затова държавната политика трябва да бъде адекватна по този въпрос. 

От районното кметство в Пловдив се опитват да спират предварително новото строителство на незаконни жилища. Отстраняват се и постройки, които загрозяват входа на град Пловдив, или са построени върху зелени площи. По думите на Петров от две-три години притокът на роми, които се заселват в "Столипиново", е намалял. Част от тях работят по чужбина, в Дортмунд в Германия, например. Други сега заминават за Англия. Официалната статистика от ГРАО сочи, че ромите в "Столипиново" в момента са 38 хиляди души.
 
"Голям е проблемът с настанените в общински жилища. Близо 7-8 хиляди са длъжниците, които нямат възможност да плащат наемите си. На част от тях задълженията са разсрочени. В последно време длъжниците са намалели, каза Петров. Хората нямат работа и затова не могат да плащат наемите си", добави Петров.


Източник: радио "Фокус"


Още по темата: общо новини по темата: 5
28.09.2008 »
27.09.2008 »
12.08.2008 »
08.08.2008 »
07.08.2008 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/90-ot-sgradite-v-Stolipinovo-nezakonni-460281
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.