Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Очаква се поскъпване на горивата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:57 / 01.09.2013Коментари ()7309
© Plovdiv24.bg
Най-масовият тип бензин А 95 ще поскъпне между 3 и 4 стотинки най-късно в понеделник, показа допитване сред веригите бензиностанции. Причината е, че в четвъртък "Лукойл" увеличи цените на горивата на едро средно с 2%. Ръстът е отражение на поскъпването на горивата на световните пазари заради очакваната международна военна намеса в Сирия.

Цената на нефта започна да расте по-сериозно още в началото на седмицата, като пикът бе в сряда. Тогава сортът брент достигна 117,14 долара за барел, а за два дни ръстът бе 5%. Ден по-късно цената леко падна до 115,81 долара. Данните показват, че за последния месец петролът е поскъпнал с 3,5 на сто. В момента у нас литър А 95 се продава от 2,56 до 2,62 лева.

"България няма компенсаторен механизъм, с който да намали влиянието на промените в цените на световните пазари на горива. Именно затова когато се натрупа увеличение над 2%, то рефлектира и върху българския пазар", коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

По думите му освен войната в Сирия сериозна причина, която в бъдеще може да доведе до поскъпване на горивата у нас, е ситуацията в Египет.

"Ако бъде затворен Суецкият канал, който е основен път за доставка на петрола до Европа, неминуемо ще има още по-голямо поскъпване", обясни Делчев.

Източник: Ekipnews



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ochakva-se-poskupvane-na-gorivata-451456
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.