Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Хемус демонстрира подема на българската отбранителна индустрия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:10 / 28.05.2008Коментари ()2418
Хемус 2008 е от изключително значение, защото запознава с потенциала на българската отбранителна индустрия, заяви президентът на Република България Георги Първанов, преди да открие Международната изложба на отбранителна техника. В нейното осмо издание участват 103 фирми от 20 държави, които ще покажат своите нови продукти и услуги до 31 май в Международен панаир Пловдив.

Нашите предприятия, които са сертифицирани по международните стандарти, ще намерят ниша в различни направления, както го правят и досега, бе категоричен Георги Първанов. На изложбата се представят водещи световни компании, а това  е предпоставка за коопериране с партньори от НАТО и ЕС, добави президентът, който е и главнокомандващ на Българската армия. 

Хемус 2008 ще бъде делови форум не само за бизнес, а и за дебати по общата сигурност и борбата с тероризма, изтъкна в словото си изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Георги Гергов. Това е тема, засягаща целия свят, и ние като домакини на проявата се надяваме тя да приключи с ползотворни общи проекти, добави той.

Повече от час отдели официалната делегация, за да разгледа експозициите в палата 13. По щандовете на българските фирми беше показана изцяло обновена гама от продукти, разработени на база на най-модерните технологии. Те впечатлиха гостите, сред които бяха министърът на отбраната Николай Цонев, началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стойков, военни аташета от чуждестранни посолства в София, както и пратеници на 15 държави.

Българската отбранителна индустрия връща позициите си на международния пазар,  заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев на пресконференция преди откриването на Хемус.

Тази година ще достигнем нивото от 1989 г., прогнозира Куюмджиев, позовавайки се на факта, че само за първите 4 месеца са издадени разрешителни за износ на стойност 100-120 милиона евро. Българските фирми се връщат на традиционните си пазари в Северна Африка, Европа и САЩ.

България е сред добрите производители на широк спектър от техника и снаряжение на високотехнологично ниво, а на Хемус 2008 се показват най-новите образци, някои от които нямат аналог в световен мащаб, изтъкна заместник-министърът на отбраната Спас Панчев на пресконференцията. 

 
47% от изложителите са производители на оборудване за сухопътни войски, 15% работят в сектора "техника и технологии за общо осигуряване на войските", 11% са специализирани в снаряжения за военновъздушните сили. Представени са и браншовете антитерористично оборудване, услуги и информация, машини и екипировка за военноморските сили.

Мениджъри и специалисти от над 25 държави са се регистрирали за посещение на Хемус 2008. 50 доклада ще бъдат изнесени на най-значимото събитие от съпътстващата програма - 4-атата Международна конференция "Изследвания и технологии за отбраната и въоръжените сили", чиято тема е "Високите технологии в борбата срещу тероризма".

Всеки ден са предвидени ревюта на облекло и снаряжение "Войникът на бъдещето", както и презентации на участниците в Хемус 2008.

За първи път при откриването на изложбата бе изнесен шоу-спектакъл на Националната гвардейска част и гвардейския духов оркестър. Те изпълниха фрагменти от церемонията "Искри" пред чуждестранните делегации, военните аташета и официалните лица.


Още по темата: общо новини по темата: 7
29.05.2008 »
28.05.2008 »
28.05.2008 »
28.05.2008 »
28.05.2008 »
23.05.2008 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Hemus-demonstrira-podema-na-bulgarskata-otbranitelna-industriya-45043
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.