Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Конституционният съд образува три дела за изборите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:21 / 24.05.2013Коментари ()2585
© Plovdiv24.bg
онституционният съд (КС) образува три конституционни дела за изборите, става ясно от сайта на съда.

И трите са по искане на група народни представители от ПП ГЕРБ.

Вчера с 96 подписа на депутатите на ГЕРБ в КС бяха внесени три жалби за касиране на изборите, проведени на 12 май, включително от името на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) и Национален фронт за спасението на България (НФСБ).

Едното от делата, образувани в КС е по искане за обявяване изцяло за незаконни изборите за народни представители за 42-ро Народно събрани. То е под номер 15 от тази година, а докладчик съдия е Пламен Киров (сигналът е на НФСБ).

Другото, под номер 14, отново е за произнасяне по законността на изборите за народни представители за 42-ро Народно събрание, във връзка с нарушения на изборното законодателство при провеждане на изборите в секциите в Република Турция (сигналът е на РЗС). Докладчик по него е съдия Благовест Пунев.

Делото под номер 13 е по искане за обявяване изцяло за незаконни изборите за народни представители за 42-ро Народно събрание. Докладчик по него е Димитър Токушев - председател на КС.

По-рано днес служебният министър-председател Марин Райков обяви, че Министерският съвет е решил да не сезира КС във връзка с изборите, след като РЗС, НФСБ, ВМРО-БНД и "Другата България" се обърнаха към правителството с искане именно МС да оспори законността на изборите.

"Законът не ни дава възможност да бъдем автоматична пощенска кутия, без да се ангажираме с преценка. Ние нямаме никакво основание да смятаме, че е необходимо касиране на изборите, които ние сме организирали. За мен лично би било неуместно да се ангажирам с подобна теза", подчерта служебният премиер.

"Взех решение да не дам ход на молбата, отправена до мен. Няма да станем пощенска кутия на когото и да е било", заяви Райков. Съдържанието на жалбите и молбата е притеснително, но не мога да преценя до колко те са основателни, добави той.

"Според чл. 13 от Изборния кодекс Министерски съвет на Република България отговаря за организационно-техническата подготовка на изборите, но няма правомощия да проверява работата на избирателните комисии и да се произнася по тази тема. Твърденията в жалбите са свързани основно с работата на избирателните комисии, които се контролират от ЦИК. След като правителството не може да провери твърденията в жалбите и молбата, то не може да поеме отговорност да сезира Конституционния съд", каза още Марин Райков.

Източник: БГНЕС



Още по темата: общо новини по темата: 455
02.05.2023 »
17.01.2014 »
19.10.2013 »
18.10.2013 »
14.10.2013 »
17.09.2013 »
предишна страница [ 1/76 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Konstitucionniyat-sud-obrazuva-tri-dela-za-izborite-434216
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.