Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Днес честваме Свети Трифон - Трифон Зарезан
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:45 / 01.02.2005Коментари ()909
Според православния календар днес честваме Св. Трифон. Днешният ден е първият от т.нар. Трифонци: Св. Трифон, Сретение Господне и Св. Симеон (1-3 февруари).
Св. Трифон е роден през 227 г. в с. Комсада във Фригия - област, свързана от дълбока древност с лозарството и винарството. Когато бил 17-годишен, излекувал с молитвите си дъщерята на тогавашния император Гордиан. През 249 г. обаче на римския престол се възкачил Деций Траян, който подложил на гонени християните. Бил заловен и Св. Трифон - изпратили го на съд в Никея, но въпреки жестоките мъчения, той не склонил да смени вярата си и му отсекли главата. Преди екзекуцията му той се обърнал на изток и благодарил на Бог за възможността мъченически да докаже вярата си. Местни християни успяли да вземат тялото му, той им се явил на сън и ги помолил да го погребат в родното му място - те така и направили.
Според българската традиционна култура Св. Трифон е пазач на лозята и виното, затова днес е и празник на лозарите, градинарите и кръчмарите. Българите продължават традиционно да празнуват Трифон Зарезан на 14 февруари (по стар стил), защото около средата на месеца тряба да започне и зарязването на лозята. С торби, в които има пресен хляб, пълнена с ориз кокошка и бъклица вино, мъжете отиват рано сутринта на лозето за обредното зарязване. Отрязват от три главини по три пръчки и поливат лозите с донесеното вино. След зарязването се прави своеобразно състезание за Цар на лозята - той трябва да е богат и уважаван човек, добър лозар и винар - за да бъде богата реколтата и много и добро виното. След угощение на лозята, мъжете тръгват към селището, носейки Царя, окичен с венец от лозови пръчки, на колесар. Шествието обикаля всички къщи - Царят благославя, а домакинята черпи всички с вино. След това всички отиват в дома на Царя, който ги черпи на обилна трапеза. Следващите два дни са и за предпазване на стадата от вълци - не се плете, шие, преде, тъче. Прави се обреден хляб, който се раздава на близки, а части от него се дават и на животните. Днес имен ден празнуват Трифон и Трифонка. Въпреки че на 3 февруари се чества Св. Симеон, не се празнува Симеоновден (1 септември).


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Dnes-chestvame-Sveti-Trifon-Trifon-Zarezan-4294
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.