Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивската полиция тръгва на лов за неправилно пресичащи пешеходци!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:18 / 25.04.2013Коментари ()12557
© Plovdiv24.bg
Увеличение на броя на пътнотранспортните произшествия, но намаляване на убитите при тях има от началото на годината до момента в област Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. По-малко са и пострадалите пешеходци от ПТП в областта. 

При 21 специализирани полицейски акции на ОД МВР Пловдив от началото на годината досега са санкционирани 149 пешеходци, включително и на автомагистрала "Тракия", съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" Радослав Начев. На тях са съставени 92 акта и са наложени 57 глоби по фиш. 

Най-много злополуки с пешеходци настъпват между 17.00 и 20.30 ч. Причините най-често са съчетание на несъобразена скорост на водачите на МПС при движение в населените места и в същия момент - неправилно движение и присъствие на пешеходците на пътното платно.

С решение на Общото събрание на Организацията на Обединените нации от 4 април 2012 г периодът от 6 до 12 май 2013 г , включително, е обявен за Втора международна /глобална/ седмица за пътна безопасност, на тема "Безопасност на пешеходците". 

Радослав Начев обясни още, че от 6 май до края на юни на територията на ОД на МВР - Пловдив ще бъде осъществен активен контрол на най-рисковите участъци и кръстовища по спазването на правилата за пресичане от пешеходците и на шофьорите, отнемащи предимство на пешеходците. Той допълни, че е създадена организация за провеждане на специализирани полицейски операции "Запази пешеходеца!", по време на които ще се засили контролът над скоростта с дигиталните мобилни заснемащи системи в районите на рискови пешеходни пътеки в населените места.

При установяване на нарушения, свързани с отнемането на предимство от страна на пешеходец спрямо МПС, към нарушителите ще се предприемат всички предвидени в ЗДвП мерки. Служителите на МВР-Пловдив ще следят и за отнемане на предимството на пешеходец от водач на МПС. За първо нарушение глобата е 100 лева. Ако в рамките на една година това нарушение се повтори, санкцията е двойна - 200 лв. и един месец лишаване от правоуправление. От началото на годината тези нарушения за Пловдивска област са около 200. 




Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivskata-policiya-trugva-na-lov-za-nepravilno-presichashti-peshehodci-429336
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.