Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Съдят EVN заради такса "включване"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:21 / 24.04.2013Коментари ()6699
© Plovdiv24.bg
Поредица дела срещу монополисти и други фирми завежда Сдружението за правна помощ на потребителите, съобщи в Пловдив неговият председател адвокатът Димитър Деков, цитиран от БНР.

Организацията с нестопанска цел може да образува колективни искове срещу фрапиращи юридически нередности в договорните клаузи и редица лоши практики, ощетяващи потребителите, дори ако при тях е подадена и само една жалба, обясни Деков.

Едно от делата е срещу "ЕВН България" заради практиката на дружеството да начислява няколко вида такси за включване след спиране на тока, независимо от причините.

Проучването на новото потребителско сдружение е показало, че австрийската компания "облага" за ново включване с близо 20 лв. такса абонатите си, като дори и тогава не им гарантира незабавна услуга.

За сметка на това те са едва ли не изнудвани да доплатят по-скъпо за експресно пускане на тока, което обаче също става след няколко часа, разказа адвокат Димитър Деков. Съществува и трета, още по-висока такса, ако всичко това се случи в неработен ден.

Всичко това първо отсъства в общите договорни условия между страните, а на второ място е в пряко нарушение на нормативните инструкции на ДКЕВР.

Според тях никъде не се визира подобна "наказателна" такса и дори се изисква електроразпределителните компании да възстановяват захранването максимум до 6 астрономически часа, независимо от причините за прекъсването му, обясни юристът пред БНР.

Във връзка с това Сдружението за правна помощ на потребителите настоява съдът да забрани като незаконна практиката за налагане на "такса включване" след спиране на захранването.

Неправителствената организация, която е от малкото лицензирани от МИЕТ за осигуряване на такъв тип правна помощ, апелира към гражданите да подават сигнали за всички нередности, с които се сблъскват в договорните си отношения с монополисти или други контрагенти, за което могат да се подадат колективни искове, заяви председателят Димитър Деков.


(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 271
26.06.2020 »
03.03.2020 »
18.01.2020 »
10.04.2019 »
28.02.2019 »
02.07.2018 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Sudyat-EVN-zaradi-taksa-vklyuchvane-429034
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.