Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
81 жалби за високи сметки за ток за последните три месеца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:32 / 19.03.2013Коментари ()2237
© Plovdiv24.bg
За последните три месеца в КЗП - Пловдив са постъпили 81 жалби от потребители и търговци във връзка с високите сметки за ток и неуредиците с електроразпределителното дружество.Това съобщи Таня Димитрова, директор на Регионалната дирекция на Комисия за защита на потребителите (КЗП) за областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково, Кърджали и Стара Загора.

"В случаите, при които към тези жалби има приложени документи, те се изпращат до Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) чрез Главна дирекция "Контрол на пазара" към централата на КЗП в София", уточни Димитрова.

Проблемът е уреден в Закона за енергетиката и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, а контрол върху него се осъществява от министъра на икономиката енергетиката и туризма и упълномощени от него лица. В случая съответният компетентен орган е ДКЕВР. 

"При положение, че към жалбите за високите сметки за ток няма приложени документи, в законовия седемдневен срок изпращаме отговор до потребителя, с който даваме съответните насоки", каза Димитрова. 

"Когато става дума за неравноправни клаузи по общите условия, КЗП разглежда тези общи условия при съответното дружество и се произнася дали има или няма включени неравноправни клаузи в договорите", допълни Таня Димитрова.

Тя каза още, че към настоящия момент КЗП се произнесе относно констатираните неравноправни клаузи по общите условия за електроразпределителните дружества,а информацията е достъпна и е публикувана в интернет страницата на комисията. 

КЗП отправя предупреждения до съответното дружество да отстрани констатираните неравноправни клаузи със зададен конкретен срок. 

"Ако неравноправните клаузи не бъдат отстранени в срок, Комисията за защита на потребителите завежда колективен иск с цел произнасяне от съда и обявяването на конкретните клаузи за нищожни", обясни Таня Димитрова.


Източник: радио "Фокус"


Още по темата: общо новини по темата: 271
26.06.2020 »
03.03.2020 »
18.01.2020 »
10.04.2019 »
28.02.2019 »
02.07.2018 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/81-zhalbi-za-visoki-smetki-za-tok-za-poslednite-tri-meseca-422317
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.