Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриха официално обновената Асенова крепост
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:00 / 12.03.2013Коментари ()3450
Прерязаха лентата на Асеновата крепост - обновеният туристически комплекс бе официално открит днес, а проектът е на стойност над 3 млн. лв. Асеновата крепост като символ на Асеновград и като едно съоръжение, което е средновековно, познато, близко до сърцата на асеновградчани сега вече имат вид, който е по-безопасен, по-добре и по-модерно представен и всички туристи могат да се насладят на тези красоти, да видят какво предлага Асеновград като туристически атракции и едновременно с това, придружаващите проекта мероприятия дават възможност да се разгледат и другите обекти, които имаме в община Асеновград. 

"Ние можем да се похвалим, че имаме много и интересни, които са различни за България и в нашата община има какво да се види", заяви кметът Емил Караиванов след като преряза лентата пред крепостта.

Малко след официалното откриване се проведе и заключителната пресконференция, на която се даде отчет за извършените дейности по проекта. На нея кметът каза, че днес е празничен ден за Община Асеновград.

Проектът "Асеновград-свещената порта на Родопите" се финанфира по Оператична програма "Регионално развитие" и е на стойност над 3 милиона лв., като собственият принос на общината е около 500 хил.лв. Основната цел на проекта е свързана с превръщането на емблематичната за града Асенова крепост в конкурентоспособна туристическа атракция.

Основните дейности по него бяха насочени към цялостно и трайно подобряване и обновяване на визията на историческия комплекс. Извърши се реставрация и консервация на останките на крепостния комплекс, както и подобряване инфраструктурата около него. Разшири се паркингът и бе изграден голям информационен център. 

По самата крепост се подмениха настилките, изградиха се нови стъпала и каменна зидария, монтираха се парапети по всички опасни места, оформиха се пътеките и алеите за преминаване, разкриха се горните повърхности на крепостните градежи, бе обработен и запазен автентичният вид на средновековните зидове. Оформиха се кътове за отдих и се монтираха пейки. Постави се художествено осветление от над 200 прожектора, които всяка вечер привличат погледите на граждани и туристи.

В криптата на църквата се оформи зала, която ще се използва като информационно-културен център и се подмени изцяло покривната част на църквата.

Доставиха и се монтираха 2 броя видеостени, на които се излъчват специално направени по проекта кратки филми, рекламиращи Асеновата крепост и основните туристически забележителности в общината. Доставени са тour-guide устройства с GPS видео и аудио. Поставиха и визьори за наблюдение на два от мостовете покрай реката с най- добра видимост към крепостта. 

Експонира се средновековна бойна техника в подножието на крепостта-метателни и стенобойни машини в реални размери /2 броя балисти, 2 броя катапулти, 1 таран и 1 бойна кула/, които са важен елемент за пресъздаването на историческата действителност. Изгради се и система за видеонаблюдение. 

Това, което днес човек ще види, е един модерен, обезопасен и атрактивен исторически център.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Otkriha-oficialno-obnovenata-Asenova-krepost-421154
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.