Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изложба представя заселването и историята на еврейската общност в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:07 / 04.03.2013Коментари ()1411
©
Едно от най-светлите дела в новата история на България е спасението на българските евреи по време на Втората световна война. Нашият град има значимо място в тези събития. 

Община Пловдив, Организация на евреите "Шалом" - Пловдив, Израилтянски духовен съвет, Регионална дирекция "Държавен архив", Народна библиотека "Иван Вазов" и Регионален исторически музей - Пловдив подготвят изложбата "И влаковете заминаха празни ..." - 70 години от спасяването на пловдивските евреи по време на Втората световна война.

Тя представя заселването и историята на еврейската общност в Пловдив, духовния живот на евреите, приноса им в обществения живот на града и делото на пловдивската общественост и Митрополит Кирил за спасяването на евреите.

За първи път са показани оригинални исторически свидетелства от синагогата, от еврейските семейни архиви, от наследниците на пловдивчани с принос за спасяването на евреите. 

Изложбата представя и богатите колекции ценности и документално наследство на пловдивските архив, библиотека и музей.

Откриването на изложбата ще се случи на 7 март 2013 г. от 17.30 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив. Церемонията включва среща на наследниците на спасените евреи с наследниците на техните спасители и разказ за преживяното от Дейзи Паси и Сами Бенун. 

Свои изказвания ще направят Посланикът на Израел, Пловдивският митрополит Николай, Кметът на Пловдив и останалите официални гости, а посетителите ще чуят изпълнения на пловдивския хор "Евмолпея".



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Izlozhba-predstavya-zaselvaneto-i-istoriyata-na-evreiskata-obshtnost-v-Plovdiv-419541
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.