Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Извадиха Пловдивския панаир от забранителния списък за приватизация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:53 / 07.02.2013Коментари ()3381
© Plovdiv24.bg
Депутатите извадиха Пловдивския панаир от забранителния списък за приватизация. Това стана след близо едночасови дебати по промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

"В момента държавното участие е поставено като един обикновен наблюдател, без да има право да свиква Общо събрание, без да взема дивиденти. Цялостната приватизация беше порочна, заяви Диан Червенкондев от ГЕРБ. Трябва да се намери най-добрата цена за държавната част от Пловдивския панаир. Трябва публично да се извърши приватизацията", каза Червенкондев. 

Зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Менда Стоянова се обърна към левицата с думите: "Вие предлагате държавата да изкупува обратно частния дял. Предлагате това, което вие подарихте на частния собственик, сега държавата с парите на всички данъкоплатци да го изкупи на пазарна цена обратно". 

Към настоящия момент държавата държи миноритарен дял от 49,63% в компанията-собственик на панаира, която е "Международен панаир - Пловдив" АД. Собственик де факто е Георги Гергов. Това положение лишава държавата от възможност да участва в управлението на дружеството и през последните години тя не е получавала дивидент от акциите си.

Това са част от мотивите за продажбата на държавния дял от панаира. С отпадането на дружеството от забранителния списък се създава възможност Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да предложи за продажба акциите, които държавата притежава.

Идеята е "Международен панаир - Пловдив" АД да стане публично дружество, се обяснява още в мотивите на вносителите. Така ще се постигне по-голяма прозрачност в управлението на дружеството и да се подобри контролът върху дейността му от страна на Комисията за финансов надзор.


(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 28
17.07.2023 »
14.05.2023 »
28.04.2023 »
31.01.2023 »
31.01.2023 »
22.01.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Izvadiha-Plovdivskiya-panair-ot-zabranitelniya-spisuk-za-privatizaciya-414146
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.