Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В Природонаучния музей откриват най-богатия в България сладководен аквариум
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 22.01.2013Коментари ()1729
© Plovdiv24.bg
Най-богатият като видове сладководен аквариум в България се намира в Регионалния природонаучен музей в Пловдив и ще бъде открит днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg. За пълния ремонт на залата са били нужни близо 2 години, заяви преди време специално за сайта шефът на музея Огнян Тодоров.

140-те вида сладководни и тропични риби и 40-те вида растения са от цял свят. Изградени са и няколко аквариума с български видове. В залата могат да се видят африкански и американски цихлиди, 4 вида пирани, сладководни скатове, двойнодишащи риби, харацинови риби.

Изграждането на аквариума е с приходи на самия музей, а останалите зали са направени чрез дарения от фирми и частни лица, съобщи още Тодоров.

Във всяка зала в музея има по един интерактивен модул. При натискане на бутоните върху него макетите с изложените животни започват да издават звуци и светлинни индикации. Предвижда се изработването на информационни табели за всяко едно животно- с какво се храни, в каква среда живее и т .н., разказа още шефът на музея.

3 000-литровия аквариум в средата на помещението ще е морски и Огнянов се надява, че ще е готов до официалното откриване.

Както вече писахме, 100 000 лв. целево отпуска община Пловдив за укрепване на Регионалния природонаучен музей в града.

"Сградата има нужда от ремонт. От доста време насам двете крила на музея пропадат, има буквално дупки в основите. Затова някои от залите вътре са затворени", разказа пред репортера ни зам.-кметът Стефан Стоянов. Предвижда се подмяна на гредореда на първия етаж с бетон, а всички изложбени площи да бъдат обновени.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-Prirodonauchniya-muzei-otkrivat-nai-bogatiya-v-Bulgariya-sladkovoden-akvarium-410237
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.