Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Вижте мъжа, рисуващ ликове на именити българи на Сахат тепе
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:49 / 25.10.2012Коментари ()7841
© Нова Тв
Преди време ви показахме как анонимен художник изрисува скалите на едно от тепетата в Пловдив с портрети на известните българи. Вече е ясно кой всъщност е авторът на творбите, и то в момент, когато рисува поредния образ върху скалите.

Голямата мистерия кой е авторът на портретите, които всяка сутрин се множат върху скалите на Сахат тепе, вече е разбулена. Художникът, за когото всички говорят в града, но никой не бе виждал до момента, е 52-годишният Стойчо Гагъмов. Той е от Пловдив. Няма семейство. Рисува върху скалите късно вечер и много рано сутрин, за да не бъде видян от хората. Разказва, че с творбите си иска да възроди националния дух на българите.

"Просто имам чувството, че вече младежта започна да ги забравя, а пък и тук тези скали са удобни, за да се направи, а и по тази улица надолу е Историческият музей. И като ходят до музея, може би предварително да ги видят. Просто всички са достойни българи и ако някой не им знае имената, просто да мине и да се обогати", споделя Стойчо и допълва, че от настоящето няма личности, които да би рисувал.

Художникът си е поставил за цел да рисува само именити българи. Сред портретите на Паисий, Левски и Ботев смята да нареди и тези на Радой Ралин, Георги Парцалев, Чудомир и Цанко Лавренов.

Най-трудно му било да нарисува портрета на Борис Христов, тъй к
АНКЕТА:
Одобрявате ли подобни рисунки върху скалите на Сахат тепе?

Да
Не

ато имало много орнаменти по него.

Наскоро Стойко се прибрал от Испания, където работил четири години. Там успял да спечели някой лев от рисуването. Сега твори върху скалите без пари. Със собствените си бои, които донесъл от Санта Круз. Допълва, че сега основно се издържа от спестявания, но и те ще свършат. Затова през лятото планира да отиде да работи по морето.

По професия Стойко е воден спасител, а не художник. Рисуването му е хоби още от детските години. Не знае дали ще го наемат следващото лято на някои от плажовете по Черноморието, но със сигурност ще се опита да рисува портрети на чужденци, за да се издържа. А иначе смята до началото на ноември да изрисува скалите на Сахат тепе.

Източник: Нова ТВ


Още по темата: общо новини по темата: 73
18.02.2024 »
19.08.2023 »
21.06.2023 »
14.06.2023 »
07.05.2023 »
22.03.2022 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vizhte-muzha-risuvasht-likove-na-imeniti-bulgari-na-Sahat-tepe-390084
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.