Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ценна лампа от Мала Азия с надпис на старогръцки откриха на Форума
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:07 / 14.09.2012Коментари ()5423
Ценна керамична лампа, внос от Мала Азия, са открили археолозите на разкопките на Форума до Одеона, предаде репортер на Plovdiv24.bg. На дъното на находката, датираща от II век, има надпис на старогръцки с името на производителя - Менестеус, разказа ръководителят на обекта археолог Мая Мартинова.

Тя поясни още, че лампата говори за наличието на търговски връзки между Филипопол и Мала Азия, още повече, че по това време по нашите земи е имало много преселници - грънчари, строители и архитекти оттам, откъдето пък идва влиянието на Афродизийската архитектурна школа по обществените сгради на античния град.

Още две лампи със същата датировка, но произведени в древен Филипопол, са намерени от археолозите на обекта до Централна поща.

Под бетонното стълбище, което бе наскоро премахнато, специалистите са попаднали на огромно количество отпадъци. 

"Античният пласт е нарушен много силно от септичните ями отдолу, буквално целият терен е изяден от тях", коментира Мая Мартинова. 

В момента основно археологическите проучвания се провеждат около северния централен вход на Агората, който е проучен още преди около 10 години. Той е оформен с постамент със статуя на император Комод от 176 г. след Христа. Постаментът е открит преди 10 години и от липсата на реставрационна намеса се е отчупила предната му част, разказа археоложката и допълни: "Сега ще го възстановим". 

До момента на обекта са открити част от мраморен орел, над 250 монети, два антефикса с изображения на театрални маски. 

Освен това археолозите се натъкнаха на три съда лакова римска керамика, гравирана керамична лампа от III век, глинен артефакт с изображение на театрална маска, както и над 20 монети с лика на римските императори Гета и Каракала, сечени в древните градове Сердика (сега София) и Пауталия (сега Кюстендил) в края на II и началото на III век.

Открити са и над 100-на дребни антични експоната на битова керамика, животински кости, мраморни облицовки, гвоздеи, стъкла; римски паници и римски чаши, амфори, както и бракувана керамика; водопроводна тръба от олово - част от римска канализация; съд с изображения на костенурка и гущер, използван за религиозни обреди. Намерена е и част от колона-капител с размерите на юмрук.



Още по темата: общо новини по темата: 51
17.01.2024 »
14.01.2024 »
19.04.2022 »
17.12.2021 »
30.05.2021 »
19.10.2020 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Cenna-lampa-ot-Mala-Aziya-s-nadpis-na-starogrucki-otkriha-na-Foruma-380184
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.