Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Масово сбиване в "Джумая джамия", полицията отрича
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:46 / 19.08.2012Коментари ()13417
© Plovdiv24.bg
Масово сбиване предшества празничната служба по случай мюсюлманския празник Рамазан байрам в централната пловдивска джамия "Джумая Джамия" тази сутрин. Враждуващи групи около вакъфските имоти са влезли в ръкопашна схватка, съобщиха очевидци.

Става въпроси за недвижима собственост в града, от която ислямските организации се издържат. Поне половината от тях са собственост на пловдивското мюфтийство и му носят сериозен доход.

Близо 1 000 души от присъстващите 5 000 в джамията са участвали във възникналото меле, което е станало малко след сутрешната молитва. Има ранени, повече от хората са си тръгнали с изпокъсани дрехи.

Много от хората, събрали се за службата, дори не са влезли в храма от страх. Отвътре се чували викове "Бягайте!".

В паниката си местният имам, който също е от ромски произход, е дал начало на празничната служба около 6.45 часа вместо в посочения в ислямския календар час 7.20.

Турски бизнесмени, работещи в Пловдив, изтъкнаха, че за случилото се ще сигнализират консула в града на Тепетата и главно мюфтийство в София.

Според тях недопустимото поведение в храма от страна на ромите не е изолиран случай. Всеки петък чужденците се сблъсквали в джамията с подобно поведение от тяхна страна.

От полицията в Пловдив отрекоха в джамията да е имало подобно меле. От там посочиха единствено, че са получили сигнал за проблеми в храма към 7 ч., изпратили са екипи, но не е установено нищо наредно.

Източник: news.bg



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Masovo-sbivane-v-Dzhumaya-dzhamiya-policiyata-otricha-374545
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.